Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Яне Янев разкри корупционни зависимости на реформаторите с кметовете-феодали

 Не бих се ангажирал да говоря като съветник на премиера и ще изразя своята позиция като лидер на РЗС за новия законопроект, чийто модератор и автор е госпожа Кунева. Най-добре е да се обърнете към нея. Мога само да кажа, че това, което наблюдавам чисто политически по отношение на действията на Реформаторския блок е, че те трябва да се определят  по отношение на някои много тежки процеси в обществото

 

 в навечерието на местните избори. На първо място това е проблемът с кметовете-феодали. Това заяви пред „Още от деня” лидерът на РЗС Яне Янев.

„Има доказани зависимости между такива феодали и Реформаторския блок. Нека те отговорят сега, а не когато на екрана излязат сцени, които сме гледали в Хасково, Монтана, Петрич и другаде. Би следвало реформаторите като част от правителството да кажат как точно ще се справят с тези корупционни зависимости долу, ниско в общините, където властват кметовете-феодали”, посочи Янев.

Той коментира, че „не може да има борба с корупцията, без да има солидна, дълбока конституционна реформа”. „Нещата могат да се оправят по един-единствен начин. Конституционни съдии са се произнасяли по този въпрос, но никой не се съобразява с тях, а започват сега едни дискусии на конституционни реформи, наподобяващи онази на НДСВ с т.нар. Инспекторат към ВСС. Вие да сте разбрали Инспекторатът към ВСС да има някакъв продукт, да има някакви резултати от техните действия? Това е реформа само заради самата реформа. Не може да има конституционна реформа, без Велико народно събрание. Единствено то може да постави реално проблемите на масата за решаване”, подчерта Янев.

Според него „правосъдният министър в момента действа като слон в стъкларски магазин – влиза, чупи и не се знае какъв е резултатът”. „Когато се прави съдебна реформа, е редно да се отговори на такива въпроси като – какво ще стане с олигарсите-контрабандисти. Тази конституция позволява олигарсите-контрабандисти да държат цялата държава. Да я клатят, когато си поискат. Да създават етническо напрежение, когато си поискат. Те не са много, те са двадесетина, но са толкова силни, че могат във всеки момент да нанесат толкова силен удар върху държавата,че да я сринат”, подчерта Яне Янев.

В заключение той посочи, че на предстоящите местни избори РЗС ще се яви самостоятелно и в редки случаи ще подкрепи представителите на ГЕРБ. Яне Янев призова да няма „политическо преселване”, за да няма ескалиране на етническото напрежение. Нещо повече – Яне Янев прогнозира, че на следващите избори ДПС ще бъде втората политическа сила. „Такъв тип напрежение може да се пребори само по един начин – когато гражданите реално участват в изборния процес”, подчерта Яне Янев.