Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Национален конкурс за детска рисунка "Рецептите на баба" 2015 година

За седма поредна година ще се проведе конкурсът „Рецептите на баба“ 2015 година.
Той е инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 и се организира съвместно с Националния дворец на децата. „Рецептите на баба“ има статут на Национален конкурс и е част от календара за извънучилищни дейности на МОН.

Целта на инициативата, която стартира през 2009 година, е да предизвика интереса и вниманието на децата към традиционните ценности на българина – фолклор, традиции, кулинария.
През 2009 година своите рисунки изпратиха 1500 деца, през 2010 година – 650. Прeз 2011 година над 850 деца от цялата страна. За 2011 година участие взеха деца от всички области на България с изключение на Кърджали. За 2012 година пристигнаха рисунки на деца от 26 области на цялата страна, както и българчета от 8 страни от чужбина. През 2013 г. участие взеха 1102 деца от 27 области на страната без участници от област Шумен. През 2014 г. в него се включиха деца от 26 области – както индивидуални участници, така и участници от 117 институции – училища, школи, детски градини и т.н.
Паралелно с конкурса за детска рисунка се провежда и литературен конкурс "Рецептите на баба" със същите възрастови групи, без ограничение за стил и жанр на произведенията - поезия, приказка, разказ, есе и др.
Календарът на проявата стартира през месец януари и приключва през март всяка година. Започва с анонсиране и покана за участие за към различни училища, читалища и центрове за работа с деца. Следва фиксиран период за изготвяне на рисунките, изпращане и събиране на творбите, а после професионално жури избира най-добрите. Избраните рисунки стават част от Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“, като пътуваща национална изложба.
Медийни партньори на инициативата досега са: БНТ, БНР, БТА, а инициативата е отразявана в много национални медии и регионални издания, както и в интернет . Популяризира се активно и във Фейсбук, където има собствена страница.
https://www.facebook.com/receptitenabababg?fref=ts

Регламент на конкурса
Няма ограничение за броя на рисунките и литературните произведения, които може да изпраща всеки участник
Рисунки с размер – 35 х 50 см – без паспарту.
Няма ограничения в техниките за рисуване и използваните материали, като журито няма да взима предвид рисунки с апликации.

Всяка творба да съдържа следната информация: трите имена на автора, възраст, детска градина, училище или извънкласно звено, учител или ръководител, ако рисунките се изпращат от преподавател, домашен адрес на участника (точен адрес за комуникация), електронна поща и телефонен номер за връзка, опис на изпратените творби.

Групи от деца в следните възрастови групи
а) деца до 7 години
б) деца от 8 до 10 години
в) деца от 11 до 14 години
В същите възрастови групи са и участниците в литературния конкурс "Рецептите на баба". Няма ограничения за броя литературни творби от един автор, нито изисквания за стил и жанр на творбата - може да бъде стихотворение, разказ, приказка, есе или друго.

Начало на конкурса: 21 януари 2015 г.
Рисунките изпращайте на адреса на Национален дворец на децата.
Адрес: София 1309, бул. Александър Стамболийски 191
Съобщи: Пеньо Иванов
Публикува: Виктория Милчева