Банер
КОНФИТЮР, СУПА И ПАЙ С ЛЮТИ ЧУШКИ ОТЛИЧЕНИ В КОНКУРС

Пикантната надпревара е част от първия по рода си Празник на лютата чушка в България

Конфитюр, супа и пай, в чиято основа стоят истински люти чушки, спечелиха надпреварата в първия по рода си у нас конкурс за най-добра рецепта с люти чушки.

Пикантната надпревара сложи началото на кампания на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7(А.Р.И.З.-7), чиято цел е инициирането на национален празник на лютата чушка у нас. Той трябва да обедини битовите и фолклорни традиции, запазили културната ни идентичност през вековете. В рамките на повече от месец участници от цялата страна изпращаха пиперливи рецепти на страницата на конкурса в интернет и фейсбук, като най-важното условие бе основната им съставка да са лютите чушки.
„На електронната ни поща и във Фейсбук пристигнаха десетки предложения за ястия, и тук е мястото да поздравя всички, които се включиха в конкурса. Признавам си, че като шеф готвач аз самият бях изкушен от фантазията на авторите. Както знаем, ние българите обичаме да си похапваме люто, но съм впечатлен от вкусовите съчетания в рецептите“, каза шеф Пеньо Иванов, който е организатор на конкурса.
Той, заедно с още 20 членове на журито на надпреварата, имаха нелеката задача да оценят всяка една от предложените рецепти, и да класират трите най-оригинални в съответните категории: „разядка“, „супа“ и „основно ястие“. Журито е съставено от журналисти, шеф готвачи и бизнесмени.
„Неслучайно определихме тези категории, защото в народното творчество е пълно с умотворения, в които лютата чушка е основен персонаж. Използва се за охарактеризиране на даден герой или участва в магически ритуали против всякакво зло. това конкурсът отвежда към основната цел на дейностите, осъществявани от А.Р.И.З.-7 – опазване, предаване и развитие на българското материално, и духовно наследство“, допълва шеф Иванов.
В категорията „разядка“ журито определи като най-оригинална рецептата на Ирина Андреева, и това е „Конфитюр с люти чушки“. Маргаритка Александрова е победител в категория „Супи“ с ястието „Жътварско кисело“. Като най-добро основно ястие бе класиран „Пай с кайма и люти чушки“ на Цветанка Геринска.
Целта на конкурса и кампанията за „Празник на лютата чушка в България“ насочва вниманието към традиционната българска кухня и нейните достойнства в съвременния бит. Свързана е с идеята за природосъобразно и пълноценно хранене. Популяризира ползата от употребата на един „естествен антибиотик”, какъвто е лютият пипер, за подобряване на здравословното ни състояние и още веднъж доказва, че едни и същи, регионални продукти, могат да бъдат приготвени и поднесени по най-разнообразни начини.


ЖУРИТО НА КОНКУРСА ЗА НАЙ-ДОБРА РЕЦЕПТА С ЛЮТИ ЧУШКИ:

Пеньо Иванов - шеф, главен организатор; Алеко Дянков - журналист; Борис Христов - журналист; Боряна Антимова - журналист; Боряна Дряновска - журналист; Елена Кристиано - управител на "Christian of Roma group"; Евгени Гунчев - шеф; Васил Гъдев - хотелиер, ресторантьор; Галина Василева - шеф; Ясен Илиев - шеф; Жоро Николов - шеф, ресторантьор; Дияна Кьосева - шеф; Росен Клинчарски - шеф; Лео Богдановски - журналист; Любляна Спасова - журналист, ПР и собственик на бизнес; Лора Скорчева - журналист; Костадин Ралев - собственик на бизнес, ресторантьор; Роксана Рок - собственик Хайлайф; Валери Йонев - шеф; Венцислава Вирчева - шеф; Мартина Павлова - главен редактор GoBIO
Съобщи :Пеньо Иванов
Публикува : Виктория Милчева