Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Китайци оглеждат Пловдив за стоково тържище на Европа

 Има ли Пловдив потенциала да се превърне в център за производство на китайски стоки и тяхното разпространение из цяла Европа? Оглед за такава буквално континентална борса направиха днес 5-ма делегати от ИУ /Yiwu/ – градът, който според ООН, Световната банка и Morgan Stanley е „Най-голямото малко стоково тържище в света".

 Висшите партийни и бизнес градски представители, водени от г-н Сю Дзянши, заместник-председател на Общинската комисия към Народния политически консултативен съвет на ИУ, разговаряха с председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов, зам.-кмета Розалин Петков, Ангел Христозов, председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“ АД – компанията създала и стопанисваща едни от най-големите индустриални зони в страната. Визитата в Пловдив е и по инициатива на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.
Деловата част продължи с посещение на китайската верига магазини „Дензел“ в търговски център „Форум Тракия“, отличен пример, за товакак представители на Поднебесната империя успешно развиват бизнес в България. След това делегацията разгледа и икономическа зона „Пловдив“, най-мащабния проект на региона.
По инициатива на инж. Пламен Панчев китайските пратеници гостуваха и в Първомай. Проявиха изключителен интерес към българското земеделие и закупуването на наша селскостопанска продукция и изделия на преработвателната промишленост.
„Надяваме се Пловдив да е стоковото тържище, вратата за Китай към Европа“, обърна се към китайците от град ИУ Ангел Христозов. Председателят на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие разказа за интереса, който пловдивската общинска и бизнес делегация предизвика преди дни в Шенжен. Асоциацията бе в основата на идеята за побратимяване на Пловдив с 15-милионния град със специален икономически статут. По време на българското посещение в Китай бе подписан и много важен меморандум за разбирателство между Съвета за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шенжен и Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие. Двете страни се споразумяха за разработването на дългосрочно практическо партньорство, което да послужи на местните предприятия в икономически и културен план.
ЗА ГРАД YIWU
Yiwu е известен c големия си пазар на едро - China Commodity City, който бе удостоен от ООН, Световната банка и Morgan Stanley наред с други световни авторитети през 2005 г. като "Най - голямото малко стоково тържище в света". Yiwu China Commodity City е c площ от 4.3 милиона кв. м., с 62 000 щанда разположени вътре и 100 000 доставчици, представящи 400 000 видове продукти. Продуктите са от около 40 индустрии и от 4 000 различни категории. 65% от тези продукти се изнасят в над 215 страни и региони.
Yiwu China Commodity е по-скоро постоянен панаир, а не традиционен пазар на едро. Той се развива като информационен, иновационен, изложбен и дистрибуторски център за потребителски стоки. Има 25 000 производствени предприятия от различни сфери. Повече от 20 индустрии имат водеща по обем продукция в Китай.