Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Общините имат по-малко от месец за определяне на пределните цени на таксиметровите услуги

По нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков ИА „Автомобилна администрация” е уведомила всички общини, че до 26 май 2011 година те трябва да определят тавана на цените на таксиметровите услуги, извършвани на тяхна територия.

По инициатива на министър Цветков бяха направени необходимите промени в Закона за автомобилните превози, с които се въвеждат пределни цени на таксиметровите услуги чрез определянето на максималните им размери от съответните общини. Законът беше обнародван на 1 март тази година, като три месеца след това тези промени трябва да влязат в сила.

На практика с въвеждането на пределни цени на таксиметровите услуги ще бъдат защитени не само обществените интереси на българските граждани и гостите на страната, но и на таксиметровите водачи, които са поставени в условия на нелоялна конкуренция от спекулативните цени. Ще се осигури сигурност на гражданите, по-добра конкурентна среда в сектора и ще преустановят измамните практики, тормозещи от много години потребителите на тази услуга.

Подобен подход се прилага във Великобритания, Дания, Унгария, Холандия, Финландия, Ирландия, Франция, Чехия и Белгия, а в Италия, Германия и Испания се прилагат фиксирани тарифи за километър и времетраене на пътуването.