Банер
България ще си сътрудничи с Австрия в електронното управление


Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов и ръководителят на секция във Федералното канцлерство на Австрия Манфред Матцка подписаха междуправителствено Споразумение за сътрудничество в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното правителство.

В класацията за готовност за електронно управление Австрия извървя дългия път от 13-то място през 2002 г. до първото през последните 4 години, каза след подписването заместник-министър Русинов. Австрийският правителствен портал за електронни услуги, електронната карта за идентификация на австрийските граждани, системата за електронен документооборот, са само някои от примерите за потенциално сътрудничество между двете страни. Опитът, който има Австрия в усвояването на европейски средства за реализация на е-управление, също ще бъде полезен за нашата държава.

Споразумението ще даде възможност на български експерти да участват в съвместни работни групи в областта на системната интеграция на е-управлението, информационната сигурност, създаването и оперирането на инструменти за съхранение и управление на данни и др

Представителят на австрийското правителство Манфред Матцка каза след церемонията, че споразумението е добра основа за сътрудничество и експертите от двете страни трябва бързо да определят конкретните параметри, в които двете страни ще обменят опит. Той подчерта още, че информационните технологии дават много добри шансове за развитие на малките държави.