Банер
Под егидата на министър Цветков стартира кампания за пътна безопасност „Малки и големи заедно на пътя”

Стартира днес национална кампания по пътна безопасност – „Малки и големи заедно на пътя”. Кампанията е под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков

и се организира от Волво България. В официалното представяне на инициативата участие взе заместник-изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Анастас Тодоров.

По време на събитието Анастас Тодоров заяви, че от страна на Автомобилна администрация има значително увеличение от началото на годината на контролната дейност на пътя. От 1 януари до сега инспекторите на агенцията са проверили близо 58 000 ППС и 555 000 работни дни на водачи на пътя, заяви Анастас Тодоров. За същия период са съставени близо 4 400 акта и наказателни постановления, като сумата за получаване по издадените наказателни постановления възлиза на над 2 200 000 лева, което е много повече от същия период за миналата година, каза още зам.-изпълнителният директор на Автомобилна администрация.

На старта на кампанията беше направена демонстрация на „мъртвата зона” на видимост при камионите, както и инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” и „Пътна полиция” спираха тежкотоварни и леки автомобили и раздаваха информационни брошури и стикери на водачите.

Инициативата „Малки и големи заедно на пътя” се осъществява под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков с подкрепата на ИА „Автомобилна администрация”, „Пътна полиция” при СДВР, Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, както и браншови организации на превозвачи.

Нейната цел е да повиши информираността на водачите на леки автомобили за спецификите на движение на камионите и добрите практики за безопасност на пътя при взаимодействие с тях. В същото време се отправя призив към водачите на тежкотоварни автомобили да бъдат по-толерантни към леките автомобили, да улеснят трафика и да повишат общата сигурност на пътя.