Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Кметът Николов: Строим модерна спортна база на Минералните бани

Община Бургас започна строителство на модерна спортна база в района на Минералните бани. Наблизо се намират Ветрен и Банево - нови и бързо развиващи се градски квартали. Там тепърва ще расте както броят на местните жители, така и този на туристическите посещения.

В тази връзка беше преценено, че един съвременен спортен център ще се впише добре в концепцията за развитие на тази територия.
Новото съоръжение ще се намира на мястото на старата база на „Черноморец”, включваща игрище за футбол с естествена трева, обслужваща сграда с 35 легла, ресторант и неизползвани досега площи. Всичко изброено е амортизирано през годините и не се намира в добро състояние.
Днес кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи” Живко Иванов посетиха Минералните бани, за да проверят започналото изпълнение на първи етап от проекта. Той предвижда изграждане на открит плувен басейн /25 на 12.5 м./ с обслужваща постройка и осигурена достъпност за хора с увреждания. Съоръжението ще може да се ползва за спортна /тренировъчна/ дейност от бургаските клубове, но и за удоволствие – от бургазлии и гостите на града. Предвидено е монтиране на подгряваща инсталация. Официално е поискано разрешение от държавата басейнът да се пълни с минерална вода от местен източник.
За реализацията на първи етап Община Бургас осигури средства в размер на 400 000 лв., заложени в бюджет’2011.
Басейнът ще влезе в експлоатация още през лятото на тази година. С неговото строителство общинска администрация отговаря на интереса към водните спортове, нараснал след построяването на плувен комплекс „Флора” в Морската градина. През 2011 година ще бъдат възстановени още басейните в СОУ „Константин Петканов” и ОДЗ №9 „Делфин” – и двете учебни заведения се намират в к-с „Меден рудник”. Ремонт ще претърпи и коритото на басейна на Младежки културен център.
Вторият етап на проекта предвижда закриване на плувната база с купол /лека конструкция/, изграждане на 2 игрища за мини футбол с изкуствена настилка, 1 тенис корт и 1 игрище за баскет/волейбол. Към съществуващия футболен терен ще бъде направена трибуна.
„Строителството на модерен спортен комплекс в Минералните бани кореспондира с останалите намерения на Община Бургас за развитие на района, свързани с по-ефективно използване на залежите от минерална вода, развиване на рекреационен и СПА туризъм, културен туризъм.
Наличната леглова база създава условия състезатели от различни спортове да провеждат там подготвителни лагери”, заяви кметът Николов.
Понастоящем на Минералните бани тренира единственият бургаски отбор по ръгби, футболните отбори на Ветрен и Банево, както и децата от футболната школа на „Нефтохимик”.