Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Кметът Николов: Гарантирам, че главната улица ще бъде завършена качествено и в срок

Представители на Община Бургас и фирмите, имащи отношение към реконструкцията на главната улица „Александровска”, отговориха днес на множество въпроси за проекта, зададени им от граждани и журналисти.
В пресконференцията взе участие и кметът Димитър Николов.
„Гарантирам, че всички дейности по „Александровска” ще бъдат изпълнени качествено и в срок. Гарантирам, че в Бургас средствата на Европейския съюз ще бъдат реализирани в максимално качествен вид”, каза кметът Николов.

На срещата с медиите присъстваха още: Петър Илиев от фирмата – изпълнител „Трейс Бургас”, проектантът Петко Йовчев, представител на надзорната фирма „Трафикконсулт”, представители на общинска администрация- Веселина Илиева – главен архитект, Чанка Коралска – началник отдел „Строителство”, Руска Бояджиева – директор на дирекция „Евроинтеграция”.
Петко Йовчев отговори на множество въпроси, свързани с избора на материали, качество, обхват и компоненти на проекта.
Отправено беше запитване защо ремонтът на ларгото в Пловдив струвал 2 пъти по-евтино от този на бургаското. Отговорът беше, че в Пловдив са обновени 10 000 кв. метра за 2 млн. лв., а в момента в Бургас се работят 21 000 кв. м. пешеходна зона за 3.2 млн. лв. Освен това бургаският ремонт включва и подмяна на инфраструктура, за разлика от пловдивския.
Изборът на фирмата – производител на плочките, е направен въз основа на предварително заложени изисквания за качество и цена.

* Плочките са произведени по немска технология,

а в България им е направена проверка на качеството в две лаборатории. По мразоустойчивост те са 50 пъти над българската норма.
„Бургазлии да не се заблуждават. Уверявам ви, че всичко ще изглежда така, както е показано на предварителните визуализации”, заяви арх. Йовчев. Той обясни, че в момента хората виждат работна площадка. Предстои изготвяне на няколко декоративни мозайки /голямо пано ще има при „Дупките”/, озеленяване, поставяне на пейки, кошчета.
„Изчакайте да стане и тогава отново ще отговаряме на въпросите ви”, казаха проектантите.
Петър Илиев от „Трейс Бургас” заяви, че строителството трябва да бъде завършено до края на април тази година и фирмата ще се постарае да спази срока.

* По договор гаранцията е 10 години,

а при забавяне е предвидено налагане на глоба от 0.5 % на ден от стойността на несвършената работа.
Няма пречка европейските проекти да се изпълняват с материали, които не са произведени в ЕС. Руска Бояджиева обясни, че такова изискване е имало при усвояване на предприсъединителните фондове, но то е отпаднало преди 5 години. Това, на което държат европейските институции, е качеството и цената.
След провеждане на търговете, цената за реконструкция на „Александровска” със сигурност е по-ниска от предварително заложената от Община Бургас в проектната документация /и одобрена от европейските контролни органи/.
Градоустройственият статут на района не е сменян и липсата на означени тротоари не е предпоставка за конфликти със собственици на имоти, заяви главният архитект Веселина Илиева. В плановете на „Александровска” и „Богориди” никога не е имало заложени тротоари. Те са пешеходни зони, а политиката за превръщането им в такива, която е трябвало да бъде отдавна реализирана, се случва именно при сегашната общинска администрация.
Преди изпълнението на проекта бяха проведени 2 обществени обсъждания. На тях присъстваха заинтересовани граждани, дадени бяха препоръки, много от които са спазени при строителството. Проектът е съобразен с интересите на собствениците и Общината е в постоянен контакт с тях.
Един от най-често задаваните въпроси – този за полагането на бетон под новите плочки и няма ли това да затрудни подмяната на спукана тръба – също получи своя отговор.
Бетонената подложка има за цел да предотврати пропадане на настилката над тях /при влизане на 32-тонна пожарна например/, но и да опази инфраструктурата под тях. След 40-годишна пауза наскоро бяха подменени всички тръби на ВиК под главната улица, както и проводниците на различни кабелни оператори. Предвидливо са оставени и свободни канали, а всички домови отклонения се изпълняват за сметка на проекта. Прогнозите са поне 20 години главната улица на Бургас да не се пипа.
Дренажната система е много по-добра от досегашната, казаха проектантите. В момента каналните решетки са 10 пъти по-големи от преди, отводнителната система работи и пример за това е фактът, че след поставяне на новите плочки ремонтираната част от „Богориди” не се наводнява при дъжд, а останалата плува във вода.
„Ние също сме бургазлии и чрез този проект ще направим нещо хубаво за своя град”, заяви пред журналистите членът на проектантския екип арх. Владимир Милков.