Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Сензация във виенския зоопарк

През ноември миналата година за първи път в историята на виенския зоопарк «Шьонбрун» там се родиха три крокодилчета от вида централноамерикански крокодил. От тази седмица малките вече могат да бъдат видени в зоопарка. Засега триото е изключително миролюбиво.

Малките са с дължина 30 см и тежат едва по 80 г., но се очаква да достигнат 3,5 метра. Менюто на новородените се състои от насекоми и дъждовни червеи.

Родителите на малките крокодилчета живееят от 1993 г. в «Шьонбрун», но едва след като през 2008 г. служителите са изработили специална тренировъчна програма, се е стигнало до оплождане на женската. Радостта от появата на поколение е голяма, тъй като поради ценната си кожа централноамериканският крокодил, известен още и като крокодил на Мореле, е преследван от бракониери, което е намалило значително броя му.

Крокодилът на Мореле обитава сладководни басейни и е разпространен в езерата, блатата и реките на Централна Америка. Зоологическата градина в Атланта и някои зоопаркове в Мексико се занимават успешно с развъждането на централноамериканския крокодил, чийто брой вече е с тенденция на възстановяване и поради активната дейност на природозащитните организации.

Снимките могат да бъдат публикувани безвъзмездно при посочване на авторските права:

Снимка 1: © Даниел Цупанк
Снимка 2: © Роланд Халбауер