Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

Металните подкови на конете, които се движат през центъра на Виена, нанасят значителни щети на уличната настилка в австрийската столица. Поради високите разходи за ремонт на улици, общината реши да субсидира преминаването към пластмасови подкови за всички собственици на файтони, които желаят това.

Файтоните или фиакрите, като те се наричат във Виена, са част от чара на града. Те са предпочитани за разходки от туристите в австрийската столица, а кочияшите им разказват интересни истории от времето на империята и ги запознават с архитектурните забележителности на красивия град. През последните години Виена предприе различни мерки за насърчаване на хуманното отношение към животните. Така например конете излизат в принудителен отпуск, когато температурата в австрийската столица превиши 35 градуса. Но тази виенска атракция и любим фотомотив предизвиква допълнителни разходи за градската управа, тъй като железните подкови износват бързо асфалтовата настилка, а и гражданите, живеещи в центъра, се оплакват от тракането на конските копита. Затова общината е решила да се използват пластмасови подкови, съществуващи на пазара, които след време да станат задължителни за конете, движещи се по виенските улици.
Виена реши да субсидира преминаването към пластмасови подкови, защото те са много по-скъпи. Разходите за един кон възлизат на около 4000 евро годишно. Това е два пъти повече в сравнение с традиционния модел подкови. Пластмасовият вариант ще да забави износването на уличната настилка, причинено от използването на метални подкови. Ремонтът на повредените повърхности струва около 800 000 евро годишно. По тази причина общината е предвидила 1,9 млн. евро за субсидиране на новите подкови за следващите пет години. 24-те виенски фирми, които имат файтони, могат да кандидатстват за новото финансиране от април 2024 г.
От ветеринарна гледна точка пластмасовите подкови са даже по-приемливи за конете, разказва професор Терезия Лика. Изследванията показват, че те не са неприятни за животните. Единствената разлика е, че подковаването трябва да е по-често - приблизително на всеки шест седмици, докато металните подкови могат да се използват до девет седмици.
Снимки: Christian Fürth, Schaub-Walzer / PID