Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Виена въвежда за първи път в света жестомимичен превод в градския транспорт

Виена първа в света пуска аватар, наречен Ирис/Iris, в градския транспорт за хора с увреден слух. Виртуалният служител на на общинското транспортно предприятие „Виенски линии“ предлага в реално време оперативна информация и съобщения за неизправности на жестомимичен език. В момента се тества версията за Android, а на следващ етап ще има и за iOS.

В рамките на пилотния проект в момента във Виена се разработва програма, с която информацията за смущения в обществения транспорт може автоматично да се превежда на жестомимичен език. С помощта на анимирани видеоклипове преводът ще отива директно в приложение на смартфона на пътниците с увреден слух. Когато поради някаква причина метровлаковете например не се движат, в превозните средства и на метростанциите се съобщава за проблема. Информация има и на уебсайта и в приложението WienMobil. Виена искат да направи тази информация още по-лесно достъпна за около 10 000 души с увреден слух в Австрия и 500 000 в Европа. Затях жестомимичният език е майчин и информацията на „нашия език“ често е трудна за разбиране. Поради това е важно информацията за аварии или друг вид смещения в движението по определени линии да се предоставя и на жестомимичен език.
В мрежата на градския транспорт във Виена има близо 5000 спирки. Около 30 вида смущения в нормалното изпълнение на транспортния процес могат да бъдат преведени предварително. В случай на повреда информацията се превежда почти на живо и автоматично и на жестомимичен език. Анимираните видеоклипове ще се възпроизвеждат в приложението WienMobil, което предоставя информация за обществения транспорт в града и където могато се купят дигитални билети за пътуване.
Снимки: Wiener Linien
Съобщи Тони Титянова