Банер
Семейства засаждат Гората на младите виенчани

На 22 октомври семейства с деца ще се включат в есенния фестивал на залесяването „Гората на младите виенчани“ и ще засадят 10 000 дървета и храсти във виенската община Фаворитен. Лесовъди от общинските предприятия на Виена помагат при засаждането на дърветата и предоставят информация за гората като естествено местообитание за много видове живи същества.

Всяка есен от 1985 г. в слабо залесени райони в североизточната и южната част на Виена се провеждат кампании за залесяване. В инициативата на име „Гората на младите виенчани“ се включват цели семейства с деца, но и всички други други, които искат да допринесат за създаването на нова гора. Виенската гора нараства с 50 000 до 100 000 квадратни метра годишно. Новосъздадените гори подобряват качеството на живот на хората. Те осигуряват здравословен градски климат, създават нови места за почивка и осигуряват местообитание за всички живи същества в тях - други растения, животни, птици и насекоми. При засаждането на всяко дръвче лесовъди обясняват на децата какви грижи трябва да се полагат за този вид, защо горите трябва да се обновяват, как се създава нова гора и какво трябва да се направи, за да могат дръвчетата да избуят и да не загинат.
На есеннния фестивал във Виена всичко е свързано с природата и засаждането на дървета. Организаторите са подготвили много игри и приключения за малките природолюбители. В близост до терена, който ще бъде залесяван, ще има работилници за направата на различни декорации от есенни материали и издълбаване на тикви, които са особено любими на малките палавници през този сезон. Един от най-приятните детски спомени е как се събира шумата на огромни купчини. И затова децата ще имат възможност да строят кули от шума, да скачат в шумящите листа и да хвърлят пълни шепи от тях нагоре в небето. Сътрудници на Виенския отдел „Чистота“ ще провеждат обучения по разделно събиране на отпадъци.
СнимкиBarbara Mair
Съобщи Тони Титянова