Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Откриха музей на Хундертвасер в Нова Зеландия

Преди броени дни във Вангарей, Нова Зеландия, откриха втория музей в света, посветен на Хундертвасер. Ексцентричният австрийски художник и страстен природозащитник работи цял живот върху идеята за хармонията между човека и околната среда и променя отношението към природата на цяло поколение австрийци.

На 19 февруари се навършиха 22 години от смъртта на Фриденсрайх Хундертвасер – създателя на неповторим архитектурен стил. По този повод в Нова Зеландия, където той прекарва голяма част от живота си, откриха негов музей. Сградата на новия "Хундертвасер Арт Център" е построена по проект на самия Хундертвасер за обществена художествена галерия от 1993 г. Проектът остава недовършен и е възобновен едва след смъртта на художника. Реализацията му става възможна благодарение на многобройни дарения и на усилията на жителите на Вангарей. Изграждането на музея е реализирано в тясно сътрудничество с частната фондация Хундертвасер. В музея са изложени произведения на стойност 4 милиона евро, получени безвъзмездно от фондацията Хундертвасер във Виена, сред които са картини, графики, гоблени и архитектурни модели на Хундертвасер. В новия "Хундертвасер Арт Център" ще има и временни изложби, където ще бъдат представяни творби на съвременни художници, представители на коренното население маори в Нова Зеландия.

Това е вторият музей на ексцентричния творец и страстен природозащитник в света.
Най-голямата колекция на негови произведения се намира във виенския музей "Кунст Хаус Виена", който е част от Виенския холдинг. Там е представено богатото и разностранно творчество, идеите, философията и живота му. На два от етажите са изложени картини, графики, рисунки, архитектурни и екологични проекти, снимки, записки, макети, а по стените са изписани негови мисли. Във виенския музей могат да се видят и няколко интересни проекта за хвърчила, направени през годините, в които Хндертвасер живее в Япония. Много от сътворените от него близо 1000 картини са собственост на частни лица, които ги предоставят за временен показ в музея, затова експозицията там често се мени.
Хундертвасер умира от инфаркт на 19 февруари 2000 година на борда на кораба „Куин Елизабет II“ на път от Нова Зеландия за Европа. Погребан е на 3 март в имението си в Нова Зеландия, където е посадил над 100 000 дървета. Пожелава на гроба му да расте само едно дърво.
Снимка Tessa Paton