Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Инсинераторът на Хундертвасер във Виена отбеляза половин век

Ексцентричният художник определя това си произведение като паметник на едно по-добро бъдеще без отпадъци. Единият от четирите виенски завода за изгаряне на битови отпадъци, който е и може би най-известният, тази година навършва половин век. Заводът е разположен покрай канала на река Дунав в района Шпителау, отдалечен само на десет минути път с кола от центъра на Виена. Той е уникален поради факта, че фасадата му е дело на прочутия австрийски художник, архитект и екозащитник Фриденсрайх Хундертвасер.

Инсинераторът влиза в експлоатация през 1971 г. като част от ТЕЦ Шпителау, но пожар през 1987 г. унищожава големи части от него и нанася щети за повече от милиард шилинга (ок. 74 млн. евро). Вместо да бъде съборена, инсталацията се изгражда наново на същото място, защото там са налични инфраструктура и техника за производство на топлинна енергия и защото боклукът се изгаря там, където възниква – в центъра на града. През 1988 г. Виенската община кани Хундертвасер, който трябва да превърне Шпителау и в произведение на изкуството. Художникът е изправен пред нелеко решение, защото е представител на Зелената партия и е трябвало да бъде убеден, че изгарянето на боклука е най-доброто разрешение на въпроса с отпадъците, след като те веднъж са произведени. Хундертвасер приема оценката на експертите и се заема с дизайна.
Новата сграда е готова през 1992 г. Годишно днес тук се изгарят около 250 000 тона боклук, от който се произвежда електрически ток за 50 000 домакинства и топлинна енергия за над 60 000 домакинства. За да бъде термичната обработка максимално щадяща околната среда, инсталацията е снабдена със сложна система от пречистващи филтри. Използвани са най-модерни технологии, така че заводът заема първо място по екологични стандарти.
Разноцветната фасада, златното кълбо на комина, озелененият покрив и новозасадените дръвчета превръщат Шпителау в неповторима гледка и символ на Виена наравно с катедралата Свети Стефан и Виенското колело. Междувременно заводът е сред най-известните туристически атракции и една от най-сниманите сгради във Виена. Годишно там се провеждат 420 екскурзионни обиколки за над 10 000 души.
Снимки: Wien Energie, EurocommPR