Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

На 130 години почина най-възрастният обитател на Виенския зоопарк

Гигантската сейшелска костенурка Шурли беше неделима част от историята на зоопарка. Най-възрастният обитател на Виенския зоопарк, гигантската сейшелска костенурка Шурли, почина в неделя. Той живее там от 1953 г.

Точната възраст на Шурли не е известна, но се смята, че е бил на около 130 години. Поколения служители в зоопарка са се грижили за него през последните 68 години, а много от посетителите са го познавали през целия си живот, разказва зоологът Антон Вайсенбахер. Сред любимите лакомства на гигантската костенурка са били краставиците и сухите листа – нещо като чипс за него, само че по-здравословни.
През дългия си живот Шурли е преживял много интересни неща. Бил е оракул на Европейското първенство по футбол през 2016 г., който предричаше резултатите от срещите. През същата година е осиновен от тогавашния кмет на Виена Михаел Хойпл, търсен е като „модел“ за рекламни снимки, а през 2019 г. участва в проучване, което доказва колко интелигентни са гигантските сейшелски костенурки. За съжаление през последните дни Шурли започва да губи сили. През цялото време той е под наблюдението на ветеринарните лекари в зоопарка, но в неделя си тръгва от този свят. Сега мястото му е заето от приятеля му Меншик, който се счита за най-стария обитател на Виенския зоопарк. Той пристига във Виена малко след Шурли и според специалисти е малко по-млад от него.
Снимки Daniel Zupanc
Съобщи Тони Титянова