Банер
Виена ще предлага безплатни ваксини против грип

Общината е подсигурила 400 000 ваксини. Ваксинирането ще става при личния лекар, в амбулаторни клиники и дори в специално преоборудван трамвай. Целевата група са деца и възрастни хора.

Основно средство за предпазване от заболяване от грип и от възникване на свързаните с него усложнения и преждевременна смърт е сезонната профилактика с грипни ваксини. Затова противогрипните ваксини тази година ще бъдат безплатни за всички виенчани. Общината ще започне безплатна кампания за ваксиниране от 1 октомври, като на ден ще се поставят до 30 000 ваксини. С кампанията Виена иска да насърчи колкото се може повече виенчани да се ваксинират срещу сезонния грип. Възможност за безплатна ваксинация срещу грип ще имат всички виенчани, но тя е препоръчителна преди всичко за тези, които принадлежат към една от така наречените рискови групи - възрастни хора, деца, лица с придружаващи заболявания и медицински персонал. Ваксиниралите се не се разболяват сериозно от грип, така че не е нужно да бъдат приемани в болница. Това осигурява свободни места в болниците за други сериозни заболявания, особено за лечение на заразени с Covid-19, предупреждават от общинската администрация във Виена. В сезона на грипа защитете себе си и хората, които обичате с ваксина срещу грип, призовават специалистите.
Къде може да бъде направена ваксината
Безплатните ваксини могат да бъдат поставени в кабинетите на всички лични лекари в града, в болници и в домовете за възрастни хора. Освен това общината е организирала 37 временни Центъра за ваксиниране, разположени из целия град., а от 1 октомври специално преоборудван трамвай ще спира на най-натоварените спирки и в него също ще могат да се правят ваксини.
Снимка PID