Банер
Разходка с "културния файтон" из Виена

Първият виенски "културен файтон" прави лятото във Виена специално и предлага тематични пътувания през юли, август и септември. "Зрителите" могат да видят една непозната Виена и да се потопят в нейната култура. "Културният файтон" е съвместен проект на Сузита Финк, театровед и ръководител на малък театър във Виена, и Мартина Михелфайт-Щокингер, която управлява конския впряг във файтона.

Проектът съчетава три споделени страсти: театър, коне и Виена. И двете организаторки държат изключително на хуманното отношение към животните и интеграцията на хора и животни в обща културна среда, като прилагат тези принципи по време на разходките с файтон из австрийската столица. В програмата са включени различни тематични пътувания из Виена с артисти и писатели, които представяткултурния мегаполис от по-различен ъгъл. По време на разходката с файтон гостите могат да се потопят в историята и културата на града.
Един от маршрутите е посветен на приказния свят на Виена. Куклена актриса и писателка са домакините на това пътуване, което трае 30 минути. За любителите на криминалните истории е подготвено петдесетминутно пътешествие из криминалната хроника през вековете. Тази година Виена отбелязва тържествено 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен, който прекарва 35 години от живота си в австрийската столица. Именно на него е посветена и най-дългата разходка с "културния файтон". В продължение на два часа файтонът обикаля знакови места във Виена, свързани с великия композитор. Сред тях са и много от квартирите, където е живял Бетовен. Известно е, че той се е местил цели 25 пъти и именно на страстта му да сменя жилищата си, е посветен и кукленият спектакъл "Бетовен – шампион по премествания!". Екскурзията започва и завършва с музикални произведения от този спектакъл, а гостите научават интересни и забавни факти от живота на музикалния гений.
Във всеки файтон има място за четирима гости, а цените за едно пътуване са от 120-180 евро.

Снимки: barbara palffy