Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Целодневните училища във Виена стават безплатни

В 70 училища в австрийската столица се предлага целодневно обучение с включен обяд. От септември родителите във Виена вече няма да доплащат за целодневните училища, за които досега са отделяли по 180 евро месечно за едно дете. За да се осигурят места в безплатни целодневни училища, общината е предвидила около 40 милиона евро годишно.

Учениците в целодневни училища в австрийската столица ще получават и безплатен обяд всеки ден. Ако родителите желаят допълнителна закуска за децата си, тя ще струва 270 евро годишно, като сумата трябва да бъде заплатена на три вноски по 90 евро. Безплатният престой в целодневните училища е до 15.30 ч., а за желаещите да оставят децата си по-дълго е предвидена такса от 100 евро на срок. Родители, които получават социални помощи, са освободени от всички допълнителни такси.
През септември във Виена ще бъдат открити още седем нови целодневни училища. Така от есента в австрийската столица ще има общо 63 основни и седем средни целодневни училища. Според заместник-кмета на Виена по образованието Юрген Чернохорски това е най-добрата педагогическа форма за децата. Предимствата на целодневните училища са най-вече в ясно структурираната образователна програма, в която учебните часове се редуват с достатъчно време за почивка, общуване и креативни занимания. В целодневните училища има възможност за колективни форми на обучение, но в същото време се държи много на индивидуалния подход. Социалното положение на родителите няма значение, защото в училищата се създават равни условия за всички.
Броят на целодневните училища във Виена непрекъснато расте и годишно от услугата се възползват близо 4000 ученици.
Съобщи Тони Титянова
Снимка PID/Votava