Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Виена ще има нова Централна автогара

Общината инвестира 200 млн. евро в строителството на автогара, хотел и офис сграда на площ от 35 000 кв. м. Община Виена официално обяви мястото, където ще бъде построена бъдещата Централна автогара. Тя ще се намира в централния район Леополдщад в близост до стадиона "Фери Дусика" и търговския център "Щадионцентър". На пътниците е гарантирана удобна връзка със спирки на обществения транспорт. Само на четири минути пешеходно разстояние е разположена метростанция "Щадион", а пътуването до центъра на града отнема точно седем минути.

Проектът за откриване на нова международна автобусна гара напредва въпреки кризата с коронавируса и Виена се надява, че липсващите сега туристи в скоро време ще се завърнат. През последните месеци беше проведено предпроектно проучване, а на 21 април беше обявен и архитектурен конкурс за изработване на проекта. Тъй като общинската управа се стреми да включва виенчани в този проект, през следващите седмици те ще бъдат информирани подробно и ще имат възможност да изразят своите мнения и да правят предложения.
Модерната автогара ще бъде на два етажа - на приземния ще има чакалня, кафенета, магазини и санитарни помещения, а под земята ще бъдат разположени 34 автобусни сектора. За да се увеличи максимално икономическият потенциал на това съоръжение, ще бъдат изградени хотелски комплекс и офис сграда.
Концепцията на новите сгради трябва да се основава на принципите на устойчивост и оптимална ефективност в дизайна на сградите, като се отчетат икономическите, екологичните и социалните аспекти и се претеглят спрямо бъдещите оперативни разходи, разходи за поддръжка и потребление на енергия. Една от важните задачи на проекта е да не се допусне усложняване на транспортната ситуация в района, а един от елементите на устойчивостта е подобряването на градската среда. Ето защо сградата на гарата ще има озеленен покрив, на който ще бъдат монтирани слънчеви панели, а подземните води ще се използват за охлаждане на сградата. Предвидено е допълнително озеленяване на района и създаване на пешеходни зони за подобряване на качеството на живот в района.
Международните автобуси досега спираха на няколко различни места в града, а след откриването на новата автогара това ще става тук. Общата площ на комплекса е 35 000 кв.м., а запланираната инвестиция е 200 млн. евро. Завършването на проекта, който се координира от общинската фирма "Виенски холдинг", се предвижда за 2024 или 2025 година.
Снимки: LA-PATBAG FBT

Съобщи Тони Титянова