Банер
Виртуална обиколка на музеите и забележителностите на Виена

За да се насладите на великолепието на музеите и забележителностите на Виена, не е необходимо да излизате от вкъщи
Културните институции във Виена затвориха врати заради ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса, но това не означава, че културният живот там е замрял. Благодарение на съвременните технологии редица музеи могат да бъдат разгледани удобно от дивана вкъщи.

Интернет компанията „Гугъл“ си партнира с повече от 1200 музеи и галерии в цял свят, които виртуално отварят колекциите си и предоставят безплатна възможност за обиколки в залите и коридорите им. В „Google Arts & Culture“ може да "посетите" редица виенски музеи, без да напускате дома си и да се редите на опашки. Сред тях са световноизвестните музеи Албертина, Музеят за история на изкуството, Природонаучният музей, Белведере и Дворецът Шьонбрун:
https://artsandculture.google.com/partner/albertina-vienna
https://artsandculture.google.com/partner/belvedere
https://artsandculture.google.com/partner/kunsthistorisches-museum-vienna-museum-of-fine-arts
https://artsandculture.google.com/partner/natural-history-museum-vienna
https://artsandculture.google.com/partner/schloss-schoenbrunn
Всеки ден от 15 часа виенско време, тоест 16 часа българско, "Белведере" предлага кратки тематични обиколки в социалните медии Instagram, Twitter, YouTube и Facebook.
Музикантите са сред най-засегнатите от рестриктивните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Десетки културни институции решиха да отменят всички концерти и представления. Затова някои музикални институции, в това число и Виенската Щатсопера, решиха да излъчват изпълненията си онлайн. Дори когато зрителните зали са празни и завесите остават спуснати, Виенската Щатсопера се опитва да следва графика си и още на 15 март тя отвори архива си и започна предоставя безплатно в цял свят записи на оперни и балетни спектакли онлайн. Представленията започват в зависимост от продължителността в 17 ч. или 19 ч. виенско време.
Обществената австрийска телевизия ORF 2 ще излъчи на 20 март от 22.30 ч премиерата на операта „Фиделио“, която бе планирана за 16 март. Режисурата е дело на австрийския артист и носител на Оскар Кристоф Валц. Единствената опера на Бетовен е едно най-очакваните събития във Виена в юбилейната година, посветена на 250-годишнинатат от рождението на композитора. Репетициите се проведоха миналата седмица в "Театър на дер Виен" без публика и бяха записани. За тези, които нямат възможност да гледат представлението по телевизията, спектакълът ще бъде предаван от 19:00 ч. класическата платформа www.myfidelio.at. Това е първата продукция, чийто запис е направен от ORF без жива публика.
https://www.staatsoperlive.com/
Снимкит: Schaub-Walzer/PID