Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Корона вирусът се намесва и в откриването на филиал на "Албертина"

Известният виенски музей "Албертина" намери нов дом за колекцията си от чуждестранно и австрийско съвременно изкуство, която наброява над 60 000 творби. През март бе открит филиал на класическия музей Албертина – Албертина Модерн и е достъпен и за широката публика.

Новата галерия се намира на централния площад Карлсплац в Дома на художника, където през 2016 г. започна основен ремонт. Откриването се проведе в тесен кръг, тъй като на 10 март австрийското правителство отмени всички събития с много хора. Откриването бе гледано на живо на страницата на музея във фейсбук. Ръководството на една от най-известните галерии във Виена, основана още през XVIII век от Хабсбургите, е сигурно, че филиалът ще се превърне в един от най-големите музеи за съвременно изкуство в света.
Първата изложба е посветена на австрийското изкуство в периода 1945-1980 г. и може да бъде посетена до 2 август, а през септември тук ще бъде открита изложба на чуждестранното изкуство от същия период. Благодарение на реконструкциите в Дома на художника филиалът на "Албертина" получава ново пространство на площ от 2600 кв. м. Новият музей ще работи всеки ден от 10 до 18 часа. Музеят пуска в продажба както комбинирани билети за двете сгради, така и единични.
Централната сграда на галерията-музей "Албертина" се намира в историческия център на Виена и в непосредствена близост до Виенската опера. Разположена е във великолепна сграда, където са се помещавали покоите на династията на Хабсбургите и двореца на ерцхерцог Албрет. Названието „Албертина" произхожда от името на нейния основател херцог Алберт Саксонски-Тешенски, който учредява официално колекцията през 1776 година. Започнала с колекция от графики, през вековете тя прераства в Музей на изкуството от световна значимост. Днес в музея се съхранява най-голямата колекция с картини на Дюрер, произведения на Рембранд, Леонардо да Винчи, Гоя и други велики художници.
Съобщи Тони Титянова
Снимка: Albertina, Wien