Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

„Концерт в лятна нощ“ с Виенската филхармония

На 31 май Виенската филхармония кани отново любителите на класическата музика на ежегодния си "Концерт в лятна нощ“ на открито, като Анна Нетребко и Валерий Гергиев са звездите на концерта. Концертите са безплатни и се провеждат в приказния бароков парк на двореца Шьонбрун, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. За първи път са се провели през 2004 г., а от 2008 г. са под името "Концерт в лятна нощ“.

В парка на двореца Шьонбрун, между фонтана на Нептун и сградата на двореца, се събират обичайно около 100 000 души, за да се насладят на виртуозните изпълнения на Виенската филхармония. Целта на концертите е да популяризират класическата музика. Всяка година програмата има определена тема. Този път проявата ще премине под надслов "Италианска нощ" и в нея ще прозвучат произведения на Росини, Верди, Пучини, Чайковски и Рахманинов. Друга традиция е участието на световно известни диригенти и солисти. На диригентския пулт са заставали Зубин Мета, Валерий Гергиев, Лорин Маазел, Жорж Претр и Даниел Баренбойм. Диригент на тазгодишния концерт е отново маестро Валерий Гергиев, a солистка – оперната дива Анна Нетребко.
И тази година австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT ще предават директно от парка Шьонбрун, а близо 70 телевизионни канала от цял свят ще го излъчат на запис – съобщиха от „Ойроком-ПР София“, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.
Началото на концерта е в 21.30 ч. българско време, но от обяд в парка се отварят много заведения, които предлагат виенски кулинарни изкушения. Места не могат да бъдат резервирани и затова зрителите предпочитат да отидат по-рано, за да могат да се насладят на концерта отблизо. В случай че метеорологичните условия не позволят провеждането на събитието на 31 май, организаторите са предвидили резервен вариант на следващия ден.
А ето и кратка информация за изпълнителите тази година:

Анна Нетребко е известна като златното сопрано
Смята се, че руши стереотипите за образа на оперната дива. Родена е през 1971 г. в Краснодар, а музикалното си образование получава в консерваторията в Санкт Петербург. През 2007 г. Нетребко е включена в класацията на TIME сред 100-те най-влиятелни личности в света и става първият класически музикант в тази класация. От триумфалният ѝ дебют на фестивала в Залцбург през 2002, в ролята на Дона Анна в "Дон Жуан" от Моцарт, името на Нетребко започва да се появява в почти всеки голям оперен театър по света. Това са Метрополитън опера, Операта в Сан Франциско, Лирик опера в Чикаго, Кралската опера в Лондон, Миланската Скала, Виенска държавна опера, Парижката опера, Операта в Цюрих, Берлинската държавна опера и Баварска опера в Мюнхен. На сцената на Виенската държавна опера тя пее Леонора в "Трубадур" и Адриана Лекуврьор в едноименната опера на Франческо Чилеа. Нетребко често се завръща в Мариинския театър в Санкт Петербург, където прави дебюта си в ролята на Сузана в "Сватбата на Фигаро" от Моцарт и където работи заедно с дългогодишния си ментор – диригента Валери Гергиев.

Валери Гергиев от Ротердам до Виена
Роденият през 1953 г. Валерий Гергиев е представител на санктпетербургската диригентска школа. Диригентският му дебют е в Мариинския театър в Санкт Петербург през 1978 г. с "Война и мир" на Рахманинов. От 1988 г. той е музикален директор на Мариинския театър, а от 1996 и негов художествен ръководител и генерален директор. Гергиев е работил с всички големи оперни театри. Има много наситена и активна международна концертна дейност. Работи със Световния оркестър на мира, който ръководи от 1997 г., с филхармониите на Берлин, Париж, Виена, Ню Йорк, Лос Анджелес, със симфоничните оркестри на Чикаго, Кливланд, Бостън, Сан Франциско, Кралският оркестър Консертгебау (Амстердам) и други .От 1995 до 2008 г. Гергиев е главен диригент Ротердамската филхармония, от 2007 до 2015 ръководи Лондонския симфоничен оркестър, а от 2015 Мюнхенската филхармония.

Тони Титянова
Снимки: © Wiener Philharmoniker, Arve Dinda, © Decca / Marco Borggreve,
Vladimir Shirokov