Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Сорос планира да открие университетски кампус във Виена

Централноевропейският университет (ЦЕУ) в Будапеща и Община Виена ще подпишат до края на март Меморандум за разбирателство за откриване на филиал на университета в австрийската столица. Виена, която е най-големият университетски център в немскоезичното пространство, предлага чрез географската си близост до Будапеща идеални възможности за новия кампус.

Властите на града обсъждат предоставянето на т.нар. Комплекс на Ото Вагнер, намиращ се в квартал Пенцинг, за университетски кампус. Договорът за наем ще бъде подписан за срок от 99 години, а комплексът ще остане отворен и за посетители, съобщиха от Ойроком-ПР София,част от мрежата за международни връзки на Община Виена.
Централноевропейският университет е частно учебно заведение, основано през 1991 г. с финансовата помощ от фондация на американския милиардер Джордж Сорос. Научноизследователската дейност и обучението на студентите се провежда на английски език. ЦЕУ е международен университет, акредитиран в Унгария и САЩ, а в него следват над 1500 студенти от сто страни. Кампус съществува и към американския Bard College в Ню Йорк, но досега преподаването се извършва единствено в Будапеща. След откриването на виенския кампус там се очакват нови 1500 студенти. Според ректора на ЦЕУ, Майкъл Игнатиев, централата на университета ще остане и в бъдеще в Будапеща. Игнатиев се надява, че подготвеният договор между щата Ню Йорк и унгарското правителство, касаещ съществуването на университета в Унгария, ще бъде подписан в най-скоро време и ще осигури дългосрочното му бъдеще в Будапеща.

Съобщи Тони Титянова
Снимка Gisela Erlacher/WSE©