Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Виена отново е в ритъма на валса

Карнавалната традиция във Виена и до днес е жива. Всяка година в австрийската столица се провеждат повече от 450 бала. Началото на балния сезон е винаги на 11 ноември, но кулминацията е през януари и февруари, когато градът на валса празнува сезона на карнавала. Повече от 2000 часа във виенските бални зали звучи музика в такт три четвърти и двойките се въртят в ритъма на валса. Но не само – в някои зали звучат съвременни ритми и се предлагат танцови развлечения за всеки вкус.

Голямото начало на тазгодишния бален сезон бе поставено от Виенския бал на Червения кръст на 17 ноември, който се проведе в тържествената зала на Виенското кметство. В новогодишната нощ пък дворецът Хофбург отвори вратите си за Новогодишния бал. В разкошните зали на императорския дворец се проведоха и Балът на ловците (29.1.2018), Балът на лекарите (27.1.2018), а на 10 февруари дворецът ще бъде домакин на Бала на юристите. На 18 януари там се проведе и Балът на собствениците на кафенета, който ежегодно привлича 6000 гости. Това събитие изпълва танцовите зали в Хофбург със специална атмосфера, а след приключването му много от гостите се качват на оригиналните виенски файтони, наричани “фиакри”, и веселбата продължава до зори в 

близкото кафе “Ландтман”, където . Това е същото кафене, където някога Стефан Стамболов се е срещнал за първи път с бъдещия български княз Фердинанд.
На 18 януари Виенската филхармония организира традиционния си бал. Естествено там присъстваха и всички членове на световноизвестния оркестър, но с инструменти в ръка те можеха да бъдат видени само при откриването на бала. В края на краищата след като са отишли на бал и те нямаха нищо против да потанцуват.
На 19 януари Виенското кметство отново отвори врати – този път за Бала на цветята. Тържествената зала в кметството бе превърната в истинска цветна градина и украсена с 100 000 стръка цветя от общинските оранжерии. Мотото на тазгодишния Бал на цветята беше "Игра на цветовете".
Виенската Щатсопера пък ще се превърне в бална зала за един ден на 8 февруари. Виенският оперен бал отдавна с право се е превърнал в един от символите на града. В тази нощ гостите, сдобили се с билет за бала, имат уникалната възможност да попаднат в знаменития оперен театър не просто като зрители, а и да се потопят в неповторима атмосфера заедно с могобройните звезди от света на музиката и шоу бизнеса, като буквално надникнат и зад кулисите. Между другото Щатсопера реализира от всеки бал приходи в размер на 3,4 млн. евро. При разходи от 2,3 млн. евро остатъкът е печалба и съответно финансиране за операта. При цени от 290 евро за обикновен билет и между 10 000 и 20 500 евро за ложа кувертите за Оперния бал се продават до последната бройка. 144 двойки дебютанти от 13 страни ще открият бала с полка на Йохан Щраус (син).
На 9 февруари във Виенския Концертхаус се провежда най-сладкият от всички балове – Бонбоненият бал.

Той се слави с изключително веселата си и неформална атмосфера.
Но традициите затова са традиции, защото живеят дълго и се обогатяват непрекъснато. Тази година на 24 февруари за шести път ще се проведе Балът на веганите. Естествено менюто ще бъде изцяло веганско за радост на многобройните посетители. Социологическите проучвания показват, че в момента във Виена живеят около 180 000 вегетарианци, като 20 000 от тях се хранят само с растителни продукти, т.е. са вегани. Факт, който според организаторите заслужава да бъде отпразнуван – с веганско меню и много музика. Мотото на бала е "Веганството е бъдещето", а билетите могат да се купят за 29 евро. Това са само част от най-известните виенски балове, но през балния сезон всеки уикенд се провеждат по няколко бала, така че всеки желаещ може да се потопи в балната атмосфера - съобщиха от Еurocommpr - Бюро за международни връзки на Община Виена в София.
Тони Титянова
Снимки - PID/Christian Fürthner