Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Виена посреща Коледа с десетки базари

Играчки за елха, восъчни свещички, греяно вино, коледни сладки и безброй идеи за коледни подаръци. Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа най-красивите площади във Виена се превръщат в приказни коледни базари. А ароматът на прясно изпечени коледни сладкиши и греяно вино привличат посетителите и гарантират предпразнично настроение.

Тази година в австрийската столица ще бъдат открити 20 големи коледни базара с общо 1000 щанда, без да броим множеството малки благотворителни базари и празнично украсени будки за греяно вино. Най-известният базар е на площада пред виенското кметство, който тази година ще бъде открит на 17 ноември. Непосредствено до него, на площ от 4000 кв. м., се намира и ледената пързалка, която ще работи от 18 ноември до 14 януари 2018, а от 17 януари, след като бъде разширена, ще остане отворена до 4 март под името "Виенска ледена мечта". Но главният герой на базара пред кметството е огромната коледна елха. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата „Коледна елха за всички” и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като доставчици на дървото. Тази година това е стогодишен смърч, висок 25 метра, от провинция Форалрберг. Самото украсяването на коледно дърво е древен германски обичай, пренесен в Австрия от германската принцеса Хенриете фон Насау Вайлбург. За първородното си чедо тя украсила през 1816 г. дръвче с 12 свещички – символично по една за всеки месец от годината. Идеята бързо се разпространява в новата й родина и постепенно коледната елха става мястото, където децата получават подаръците си. Традиционно коледните дръвчета остават украсени до Богоявление на 6 януари, а базарите са отворени до Коледа, съобщиха от Eurocomm-PR.
Близо до кметството е още един коледен базар, който си заслужава да бъде посетен. Това е "Коледното село" на площад "Мария Терезия", между Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. За празничното настроение тук освен щандовете с коледни играчки ще има и концерти. Друг любим на виенчани базар е Старовиенският базар на площад Фраюнг. Тези които предпочитат романтика на фона на имперската култура, могат да посетят базарите пред двореца Шьонбрун и в градините на бароковия дворец Белведере. Базарите на Карлсплац и Шпителберг са специализирани в продажбата на произведения на художествените занаяти. Любителите на съвременния дизайн не бива да пропускат да посетят базара в двора на музейния комплекс "Музеумсквартир", който преминава под мотото "Зима в Музеумсквартир". Това е и базърът за най-нетърпеливите, защото той отваря врата още на 9 ноември. На площада пред Виенското колело в Пратера базарът ще премине под звуците на изпълнения на живо – поп, госпел, рок и естествено коледни песни. А за тези, които търсят по-спокойна атмосфера, градът предлага малкия и уютен базар на централния Щефансплатц пред катедралата "Свети Стефан". Там щандовете са само 26, но предлагат само австрийски продукти.
Всеки базар има своята прелест, но общото между тях е, че навсякъде се предлагат традиционните за сезона преди Коледа кулинарни изкушения – ароматен чай с карамфил, греяно вино и горещ шоколад за по-малките, а така също печени наденички и коледни сладкиши. Изчислено е, че виенчани посещават коледния пазар средно по три пъти годишно и харчат там по около 20 евро.
Задължително на коледните базари трябва да се опита и чаша греяно вино – глювайн (Glühwein). Домашно приготвеният глювайн позволява съставките да се слагат в зависимост от предпочитанията: с по-силен или по-слаб аромат, с повече или по-малко захар. По традиция греяното вино се пие от високи прозрачни чаши с дръжки. На коледните базари обикновено го предлагат в красиви порцеланови чаши. За децата се предлага безалкохолно греяно вино. Типичната украса включва резенче цитрусов плод и пръчица канела. Обикновено се сервира с джинджифилови сладки или меденки. Освен със сладкиши вкусът на глювайна чудесно се съчетава с печено месо. Неслучайно топлата напитка винаги се продава и на щандовете за наденички.
Съобщи Тони Титянова
Снимки: Christian Stemper, Manfred Horvath, iStock, Eurocomm-PR