Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Густаво Дудамел дирижира Новогодишния концерт във Виена

В Златната зала на виенския Музикферайн се проведе 59-ият Новогодишен концерт на Виенската филхармония. За първи път на диригентския пулт застана венецуелският маестро Густаво Дудамел. На 35 години той е най-младият диригент в 76-годишната история на новогодишните концерти във Виена и записа името си сред исторически фигури, като Клеменс Краус, Херберт фон Караян, Лорин Мазел, Зубин Мета, Николаус Харнонкурт, Клаудио Абадо, Жорж Претр, както и първия неевропеец, дирижирал на тези концерти – Сейджи Озава, а също и диригентите от поколението на родените през 40-те, като Рикардо Мути, Даниел Баренбойм и Марис Янсонс.

Съвместната творческа дейност на Густаво Дудамел с Виенската филхармония започва през 2007 г., когато дирижира оркестъра за първи път на Фестивала в Люцерн, а 4 години след това дебютира и в редовните концерти на ансамбъла. През 2012 г. Дудамел е основнаа фигура в Летния концерт в двореца Шьонбрун и две години по-късно изведе състава в Япония на традиционната седмица на Виенската филхармония, провеждана там.
Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус. На 1 януари 2017 г., освен творби на композитори от легендарната фамилия Щраус, звучаха и произведения на Франц Лехар, Емил Валдтойфел, , Франц фон Супе, Карл Михаел Цирер и Ото Николай. Както всяка година в програмата са включени и изпълнения на солистите на балета при Виенската опера. Филмът, създаден специално за антракта на Новогодишния концерт, този път е посветен на Виена и на ритъма на валса, който присъства навсякъде в австрийската столица. Освен това през 2017 г. се навършват 150 години от премиерата на може би най-популярният валс в света – "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус-син, който традиционно се изпълнява на бис по време на Новогодишния концерт. Залата бе украсена с 30 000 стръка цветя, отгледани във виенските общински оранжерии.
На 1 януари 2017 хората в над 90 страни по света и повече от 50 млн., гледаха и слушаха на живо оркестъра и диригента. БНТ също излъчи прякоконцерта, а звукозаписната компания Sony Classical вече обяви, че ще пусне на пазара аудио и видео записа на концерта още на 9 януари 2017г.
Густаво Дудамел е роден през 1981 г. в Баркисимето, Венецуела - градът, който се смята за тамошната музикална столица. През 2004 г. печели престижния Международен конкурс за диригенти „Густав Малер” в Бамберг, Германия. В момента Дудамел е музикален директор на Филхармонията на Лос Анджелис и на венецуелския симфоничен оркестър „Симон Боливар”. Една от каузите, за която маестрото работи, са проектите El Sistema в родината му и младежкият оркестър на Лос Анджелис (YOLA), които са свързани с музикалното образование на децата, тъй като според него „класическата музика е движещата сила на социалните промени в обществото”.