Банер
Нощ на музеите във Виена

"Албертина" показва за 7 часа зайчето на Дюрер. На 1 октомври, точно в 18:00 часа, над 130 музея във Виена ще отворят за 17-ти път врати за нощно посещение. С един билет желаещите ще имат възможност да посетят Двореца Белведере, Националния природонаучен музей, обектите в Квартала на музеите (включително MUMOK и LEOPOLD), както и много други странни, малки музеи или световно известни институции.

За тази вечер са подготвени специални беседи, изложби и обиколки, а с билета се возите безплатно в цялата мрежа на виенския градски транспорт, както и на допълнителните автобуси, свързващи отделните обекти.
Точно седем часа световноизвестната картина на Дюрер "Малък полски заек" ще може да бъде изложена за посетителите на виенския музей "Албертина" по време на Нощта на музеите. Картината е собственост на музея от 1796 г., но едва шест пъти досега е показвана пред широка публика. Акварелът, създаден от Дюрер през 1502 г., е особено чувствителен към светлина и затова напуска много рядко хранилището и се излага пред посетители. За представянето му на 1 октомври от 18.00 до 1.00 часа през нощта за шедьовъра на Дюрер е изработена специална витрина, която ще запази картината от светлина и влага. Заедно с "Вилендорфската Венера", която се намира в Природонаучния музей на Виена, зайчето на Дюрер ще бъде символ на тазгодишното издание на Нощта на музеите край Дунава.
Цената на билетите е 15€ за възрастни, 12€ за студенти и ученици, а за деца до 12г. е безплатно.
Снимки: ORF / Hans Leithner