Банер
Виенчанин е баща на Европейското по футбол

От 10 юни до 10 юли Европа отново е обхваната от футболна треска. Европейското първенство по футбол „Евро 2016“ е 15-ото, организирано от УЕФА. Домакин е Франция, но идеята за създаване на турнира идва от Виена и принадлежи на легендарния футболен треньор Хуго Майсл .От 10 юни на площада пред Виенското кметство на екран от 100 кв. м ще бъдат показвани всички срещи от Евро 2016.

През 20-те и 30-те години на ХХ век той е треньор на австрийския национален тим и мечтае за турнир между най-добрите отбори на Стария континент, които да възкресят страстта към футбола и да привличат фенове на стадионите. Благодарение на него тази идея се превръща в действителност - през 1927 г. се провежда първото първенство за европейска купа между национални отбори, а на втория турнир през 1931/32 г. шампион става австрийският Вундертийм. След кратко прекъсване по време на Втората световна война организацията на Европейската купа е поета от УЕФА. Първият финал на съвременното Европейско първенство по футбол се провежда във Франция през 1960 г., а през 2008 г. Еврото се завръща „у дома“ във Виена. Тази година Австрия за първи път се класира на квалификации за Евро 2016.
Хуго Майсл е роден през 1881 г. в Малешов, днешна Чехия, в семейството наеврейскитърговец. По-късно семейството се мести във Виена, където Майсл се увлича от футбола и започва да играе в един от най-старите виенски отбори „Виена крикет и футбол“. Прекъсва кариерата си на футболист заради следването си в Триест. От 1905 г. работи известно време като банков служител, а от 1907 г. става съдия на ФИФА. От 1919 до смъртта си през 1937 Майсл е треньор на националния отбор на Австрия и се превръща във футболна легенда.
Снимки: stadt wien marketing