Банер
Виенската филхармония с „Концерт в лятна нощ“

На 26 май Виенската филхармония отново ще изненада любителите на класическата музика с ежегодния си „Концерт в лятна нощ“ на открито. Концертите са безплатни и се провеждат в приказния бароков парк на двореца Шьонбрун, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Премиерата на безплатния концерт в парка бе през 2004 г., а от 2008 г. инициативата е известна под името „Концерт в лятна нощ“. Близо 100 000 души всяка година около фонтана на Нептун се наслаждават на виртуозните изпълнения на Виенската филхармония. Целта на концертите е да популяризира класическата музика. Всяка година програмата е на определена тема. Тази година това е Франция и ще звучат творби на Бизе, Берлиоз, Пуленк и Равел.
Друга традиция е участието на световно известни диригенти и солисти. На диригентския пулт са заставали Зубин Мета, Валерий Гергиев, Лорин Маазел, Жорж Претр и Даниел Баренбойм. Сега концертът ще бъде дирижиран от маестро Семьон Бичков, солистки ще са френските пианистки Мариел и Катя Лабек, съобщават от българското Бюро за връзки с община Виена EuroComm PR.
Бичков е роден в Санкт Петербург, а от 1974 г. живее в САЩ. Бил е главен диригент на Бъфало филхармония, Оркестър Париж, оперния фестивал „Флорентински музикален май“, оркестъра на Земпер опера в Дрезден и Симфоничния оркестър на Кьолнското радио.
В случай че метеорологичните условия не позволят провеждането на концерта на 26 май, организаторите са предвидили резервен вариант на следващия ден. За всички , които не могат да присъстват, остава възможността да го гледат по телевизията. И тази година австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT ще предават директно от парка Шьонбрун, а близо 70 телевизионни канала от цял свят ще го излъчат на запис.
Съобщи Тони Титянова
Снимки Richard Schuster