Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Виенчани пият планинска вода от чешмата

Виенчани не се товарят с бутилки минерална вода и пият с чиста съвест вода от чешмата, а и виенското кафе задължително се сервира с чаша вода. Австрийската столица разполага с неспираща, чиста питейна вода от планината благодарение на Първи и Втори виенски изворни водопроводи, построени още през 1873 и 1910 г. и това е безценно богатство.

Среднодневният разход на питейна вода във Виена е 150 л на ден – това не е проблем за виенските изворни водопроводи. Те доставят почти 95% от годишното потребление от изворите на Ракс, на Шнееберг, на Шнееалпе, както и на планинския масив Хохшваб. Далновидно виенската вода и горите, където се намират изворите, са поставени под защита на градската конституция, така че на всяко виенско домакинство е гарантирана прясна чиста питейна вода. До града водата стига в свободно падане през галерии - без употребата на нито една помпа и без обработване. Поради гравитационната енергия се използва допълнително за производство на ток, съобщиха от Бюрото за връзки с община Виена Eurocomm-PR.
Първият виенски изворен водопровод е открит след тригодишно строителство на 24 октомври 1873 г. с пускането в експлоатация на фонтана на Шварценбергплац. Той е с дължина от 120 километра и е символ на преодоляването на недостига на вода и опасността от зарази.
През 1888 г. вече над 90% от обитаемите къщи от тогавашния градски район са включени към водопровод за питейна вода. Въпреки това поради присъединяването на предградията към община Виена в края на 19-ти век се налага строежа на Втория виенски изворен водопровод. Съоръжението с дължина 180 километра е в експлоатация от 2 декември 1910 г. и довежда водата от Хохшваб до Виена за 36 часа. З
а да се гарантира снабдяването на виенското население с безупречна питейна вода, в областите където преминават Първи и Втори виенски изворни водопроводи, се създават защитени зони. Така през 1965 г. целия планински масив Ракс-Шнееберг-Шнееалпен е обявен за защитена вододайна зона. От декември 1988 г. към съществуващите извори се прибавя и изворът Пфанбауерн, който е включен към водопроводната мрежа на Първи виенски изворен водопровод. След включването на този извор при обичайна ситуация цяла Виена може да се снабдява с изворна вода.
Съобщи Антоанета Титянова
Снимки: Eurocomm-PR и Wiener Wasser / Knie