Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Виенският Шьонбрун е най-добрият европейски зоопарк

Виенската зоологическа градина Шьонбрун за четвърти пореден път оглави класацията на най-добрите в Европа, следвана от съоръженията в Лайпциг и Цюрих. Класацията е считана за най-престижната и се публикува веднъж на две години от британския експерт-любител Антъни Шеридан, член на Зоологическото дружество на Лондон от 1976 г. За последното си проучване той сравнява 113 зоопарка с научно ръководство в 28 европейски страни.

Сред изработените от неговия екип 40 критерия са например опазването и разнообразието на видовете, отглеждането на животните, зоопедагогиката, броят на посетителите.
Добрите зоологически градини като тази в Шьонбун са витрина на красотата на природата и многообразието на видовете. Тяхната задача е да информират посетителите за важността на опазването на видовете и то в момент, когато животинският свят е поставен под все по-силен натиск, казва Шеридан. Не на последно място призът се дава и заради уникалното съчетание на модерно отглеждане на животните и красивите исторически сгради, градини, гори и паркове от 18 век, съобщиха от Бюро за връзки с Община Виена "Компрес".
Виенският зоопарк е най-старият действащ в световен мащаб – кайзер Франц I, съпругът на императрица Мария Терезия, основава своя частна менажерия през 1752 г., а през 1770 г. тя е отворена за обществеността. През миналата година градината е посрещнала над 2,5 милиона посетители.

Тони Титянова

Снимки : Жирафи- Norbert Potensky, Евроазиатски рисове - Barbara Feldmann