Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Българско участие на китарния форум във Виена

Австрийската столица отново е домакин на най-големия фестивал за класическа китара в страната - Китарен форум Виена. Форумът се открива за 25-и път на 24 август в голямата зала “Ербар” на Консерваторията за музикално и драматично изкуство „Прайнер“.

В концертната програма тази година е включено и младото българско дарование Божана Павлова, която ще свири на 26 август. Тя е завършила музикалната гимназия в София и класическа китара в Консерватория Виена - частен университет, където продължава в момента с магистратура и допълнително следва музикална педагогика във виенския Университет за музика и сценични изкуства. Божана е лауреат на много международни отличия и четири пъти стипендиант за високи творчески постижения.
В рамките на фестивала ще се проведат и два международни конкурса: за изпълнители и за млади изпълнители (родени след 1 януари 1998 г.). Първата награда за изпълнителите включва концертна китара Масаки Сакурай-Маестро RF и 8000 евро, а за младите изпълнители – концерт на Китарния форум и 200 евро. В заключителния концерт с участието на китарния оркестър на Олаф Ван Гонисен на 30 август ще се включат всички финалисти от конкурсната надпревара, съобщиха от Бюро за връзки с община Виена „Компрес“.
От старта му през 1992 година в рамките на фестивала се организират майсторски класове на водещи изпълнители, вечерни и дневни концерти, лекции и работни ателиета, а от 1996 г. и международните конкурси. Посетителите могат да си купят ноти, музикални дискове и книги или да пробват инструментите от изложението на производители на китари.
Съобщи: Тони Титянова
Снимки: „Компрес“