Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

В стари телефонни кабини виенчани си разменят книги

Пролемът на четящите хора е известен по цял свят. При страстните читатели книгите се трупат, шкафовете и въобще цялото жилище не може да ги побере, а сърце не им дава да ги изхвърлят.

През юли тази година общинската служба за управление на отпадъци във Виена стартира една интересна инициатива с цел намаляването на количествата отпадъци и насърчаването на четенето, съобщиха от Бюро за връзки с Община Виена „Компрес София“.
На територията на регламентираните сметища в австрийската столица са поставени стари телефонни кабинки, в които се подреждат оставени книги за размяна. Една от телефонните компании в Австрия е предоставила безплатно кабинките, които отдавна са отстъпили място на модерните комуникации, общината ги е преоборудвала и превърнала в минибиблиотечки. И сега всеки, който желае, може да отиде на сметището, да остави там прочетени вече или просто ненужни книги и на тръгване да си вземе същия брой книги от своеобразната библиотека. Първоначално кабинките се зареждат с книги от общината, но организаторите се надяват, че с времето акцията ще придобие популярност и ще спечели много почитатели.
Идеята за безплатна размяна на книги се ражда в Европа през 90-те години на миналия век. Подобни “свободни библиотеки” на обществено достъпни места съществуват в някои градове в Германия, Швейцария и Люксембург. Те са въведени и в някои райони на Виена, но библиотеките в телефонни кабини на сметищатата имат за цел да доразвият идеята за размяна на книги. През 1988 г. във Виена са открити 18 регламентирани сметища, където жителите на града могат безплатно да предадат ненужни стари вещи, включително и мебели, а така също стари електрически уреди, извънгабаритни и проблемни отпадъци. Годишно те се посещават от 2,4 млн. души, които сега вече имат възможност да се освободят от старите и да се запасят с нови книги. А до края на септември такава “библиотека” е отворена и в двора на виенското кметство. Достъпът до него е свободен за всички желаещи, но засега най-доволни от предложението са работещите в сградата на кметството. На снимката виждаме как кметът на Виена Михаел Хойпл също се радва на новите книги.
Снимка: Felicitas Matern