Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

С концерт на открито започват Виенските фестивални седмици

На 14 май 2015 Виенската филхармония откри Виенските фестивални седмици, които продължават до 21 юни. Традиционно музикалният фестивал се открива с грандиозен концерт на площада пред кметството, но тази година там се готвят да посрещнат участниците в конкурса на Евровизия.

Затова началото ще бъде в парка на двореца Шьонбрун, където Виенската филхармония ще изнесе традиционния си Концерт в лятна нощ. Истински празник очаква почитателите на класическата музика, които за 12-и път ще могат да се насладят на изпълненията на оркестъра под открито небе. Въпреки че музикалното събитие се предава пряко по австрийската ORF и немската 3SAT, всяка година в парка се събират повече от 100 000 зрители. Концертът започва в 20.30 ч., а импровизираните места из алеите и поляните на парка могат да се заемат след 18.00 ч. Входът е свободен, а резервации не могат да бъдат правени.
За трети път диригент на концерта ще бъде Зубин Мета, който дирижираше и тазгодишния Новогодишен концерт. Всяка година на откритата сцена в Шьонбрун застава и световноизвестен солист - този път това е Рудолф Бухбиндер – един от най-добрите пианисти на света. Виенската филхармония ще бъде водена от двама концертмайстори – българката Албена Данаилова и нейния колега Райнер Кюхл. Албена Данаилова вече два пъти е извеждала на сцена филхармониците за Новогодишния концерт в Златната зала на Музикферайн – през 2009 и 2014 г. Тазгодишната програма на летния концерт е посветена на северноевропейските композитори и включва творби на Рихард Щраус, Карл Нилсен, Едвард Григ, Кристиан Синдинг и Ян Сибелиус.
И тъй като проявата е на открито, организаторите са подготвили резервен вариант: ако утре вечер вали, концерът ще бъде преместен на 15 май. През целия ден ще работи специална гореща линия, която ще дава актуална информация за времето, съобщиха от Бюрото за връзки с Община Bиена - Compress .
Антоанета Титянова
Снимки: Terry Linke