Банер
Българска пиеса за Гео Милев на виенска сцена

Документалната пиеса, посветена на живота и убийството на поета Гео Милев, гостува на виенския театър “Драхенгасе” на 16 февруари 2015 г. Тя е дело на младия български писател

 Ясен Василев. „Кота 506“ е своеобразен колаж от спомени, документи и писма. Авторът тръгва по следите на живота на поета, загубил едното си око на фронта през Първата световна война – на кота 506 в района на град Дойран.През май 1925 г. Гео Милев е арестуван заради поемата си “Септември” и по-късно обявен за безследно изчезнал. Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София. Разпознат е по изкуственото око, което му е поставено след войната.
Подобно на стиховете на Гео Милев, където древногръцката трагедия е често повтарящ се мотив, и в пиесата на Ясен Василев думата имат трима герои: гласът на поета, хорът на най-близките му роднини и гласът на правителството. Въпреки таланта си Гео Милев е жертва на политически идеологии в родината си и остава непознат в чужбина. “Кота 506” е опит да се покаже личността на Гео Милев като далновиден и изключително талантлив поет, преводач и издател. Фигурата на поета е особено актуална днес, когато дясноекстремистки партии отново се опитват да намерят мястото си в политическия живот в цял свят.
Ясен Василев е роден през 1988 г. Завършва френската езикова гимназия в София и драматургия в НАТФИЗ. След това следва интеркултурна комуникация в Шанхай, където живее. Пише стихове и пиеси. В началото на 2015 г., той е писател-резидент на австрийската организация за културен обмен КултурКонтакт и на федералното канцлерство във Виена, съобщи Бюро за връзки с община Виена „Компрес София”.
Антоанета Титянова