Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

ОТКРИХА ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА В БЪЛГАРСКИ ЛЕВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СЪБОРА В БОЛГРАД

Инициативният комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор в Болград откри дарителска сметка в български лева. Сега желаещите да помогнат за възстановяването на българскта църква в Украйна ще могат

да внесат своята лепта без да плащат високи суми при превод в чуждестанни банки. Дарителската сметка е отворена в Банка ДСК – Клон Дондуков.
Получател: ИКВСПС (Инициативен Комитет за Възраждане на Свято-Преображенския Събор); IBAN: BG57STSA93000020206880; BIC: STSABGSF.
На 26 януари 2012 г. избухна пожар в Българската светиня в Украйна. Пред очите на стотици жители на гр. Болград изгоря куполът на катедралата. Спасителната служба и военните успяват да изнесат иконите. Потушаването на пожара продължи повече от 10 часа с участието на пожарни екипи и от съседните градове. Причините за възникване на пожара все още не са изяснени.
Спасо-Преображенският събор, паметник на културата, е построен с труда и средствата на българските преселници в края на 18-ти и в началото на 19-ти век. Църквата е осветена на 29 октомври 1838 г. и тази дата става неин храмов празник.
Съборът е светиня не само за бесарабските българи. През 1938 г. в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на храма. Тогава се ражда идеята денят на освещаването на храма 29 октомври (16-и по стар стил) да бъде Ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото на тази общност, която е участвала в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, и в строителството на Нова България след Освобождението през 1978 година.
Веднага след пожара, в социалната мрежа Фейсбук бе създаден Инициативен комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор в Болград. Идеята на Райна Манджукова бе подкрепена от стотици съмишленици и желаещи да помогнат за възстановявяване на духовното средище на българите в Украйна.
«Ние не започнахме да събираме пари. Първоначалният стремеж бе да покажем на бесарабските ни сънародници съпричастност. Присъедениха се хора, работещи в най-различни сфери. Не мога да скрия радостта си, че постъпиха много идеи за подкрепа и също така за набиране на средства» - споделя Райна Манджукова.
Десетки български училища по света и в България изнесоха на нашите деца открити уроци «Болградският събор – храмът на възродената българщина», по време на който бе прожектиран филмът «Перлата на Бесарабия». Учениците и родители активно се включиха в дискусията какво може да се направи и как да се помогне. Г-жа Ваня Пенчева българското училище Св. Иван Рислки (Хатива, Испания) сподели затрогващата постъпка на шестокласницата Марина, от 3 месеца събирала по 50 цента на ден за някаква игра, и накрая дарила събраните пари за Събора. Третокласничката Йоана от «Малкото българско училище в Чикаго» разплака учители и родители, като заяви, че ще дари своите 15 долара и 1 цент, които спечелила като разхождала кученцето на съседите... И такива примери още много.

Около 20 изпълнители и творчески формации, сред които са оперният певец Ивайло Михайлов, солистката от НФА «Филип Кутев» Радостина Йовкова, Група «Точка БГ» и др., ще се включат в Благотворителни концерти за подпомагане на възраждането на Българската светиня в Болград. Първият такъв концерт ще се състои на 20 април 2012 г. в Пловдив, а водещ на концерта ще е известният в цяла България бесарабски българин Руслан Мъйнов. Очаква се да бъде определена датата на концерта в Бургас, където той ще мине под егидата и с подкрепата на Общината. Тече подготовка на концерта във Варна.

Инициативата за провеждане на Лектории, включващи излъчване на филма «Перлата на Бесарабия» и участие на Райна Манджукова и доц. Пламен Павлов е на студентския Дискусионен клуб «280». С историята и настоящето на Свято-Преображенския събор вече се запознаха младежите, посетили лекториите в Софийски университет (на 7 март) и в Университета за архитектура, строителство и геодезия (на 21 март). В близките седмици Лекторията ще се проведе в Нов Български университет, Националната спортна академия и във Великотърновския университет.

Финансово подкрепа оказаха редица общини. Така например от бяджета на Община «Тунджа» дариха 15 хил. лв., общинарите в Добрич отпуснаха 10 хил. лв. Ръка подадоха от Генерал Тошево, Търговище и Сливен. С подкрепа на Кметството в Сливен ще се провдедат четити концерта – на 3, 11, 17 и 18 април.
«Не само надеждата е жива, но и за пореден път ние, българите, доказваме че заедно сме силни. Призовавам всички българи да се присъединят към кампанията за набиране на стредства за възстановяване на Събора в Болград. Ще се радвам на нови предложения за инициативи, които може да споделите в Групата на Инициативният комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор в Болград и на имейлите, посочени в сайта на кампанията www.preobrajenie-bolgrad.info- добави Райна Манджукова.