Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

ЗАПОЧВА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В „АЗ БУКИ ВЕДИ“

Учебната година в Българските културно-просветни центрове „Аз Буки Веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще започне в края на тази седмица. Официални тържества по този повод ще се проведат на 10 и 11 септември в

градовете Болград, Иличевск, Измаил и Одеса (Украйна). Тази учебна година „Аз Буки Веди“ ще посрещне повече от 200 българчета, които ще имат възможност да изучават български език и литература, английски език, история и география на България, изобразително изкуство, а също така народни традиции и обичаи.
Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ е създаден през 2008 г. в градовете Одеса и Иличевск с цел изучаване на родния език и култура за деца от български семейства. Интересът към новото училище бе проявен и в други украински градове. Така през септември същата година „Аз Буки Веди“ отвори врати за българите от гр. Измаил, а през 2010 г. и децата от гр. Болград станаха част от успешния проект на «Конгреса на българите в Украйна». За краткото време на работа „Аз Буки веди“ не само се разрасна като брой на филиали и ученици, а и се превърна в център на българщината, разкриващ нови таланти. Към културно-просветния център са образувани танцови, вокални и художествени формации, които достойно се представят в конкурса „Таланти твої, Україно“, фестивали и концерти. Традиционно стана участието на децата в конкурси за есета и рисунки от различни български и международни държавни и обществени институции, в които учениците на „Аз Буки Веди“ заемат призови места.
Юрий Граматик, Президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:
„Инвестицията в образованието е дългосрочна инвестиция, резултатите на която ще получим след години. Днес е важно да бъдат създадени условия за изучаване и развитие на родния език и култура, защото това гарантира запазване на родното. Културно-просветният център „Аз Буки Веди“ днес успешно реализира поставените цели и задачи. Трябва да отбележа, че заслуга за реализация на нашата дейност има и Програмата „Роден език и култура зад граница“.
Екатерина Гержик, ръководител на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“:
„Работата в нашето училище се различава от тази в основното училище, с това, че и родителите участват в процеса на обучение и развитие. Освен българския език и литература, голямо внимание отделяме на народните обичаи и традиции. Всеки голям празник на България отбелязваме с театрални постановки, концерти, изложби. Всяко мероприятие за децата е очаквано събитие, а родителите с голямо удоволствие ни помагат за организирането им, споделяйки детайлите от честването на един или друг обичай в селата, където са израсли. Децата имат възможност по време на лятната ваканция да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България. Посещенията в България са винаги вълнуващи, защото обучението включва и организиране на екскурзии до туристическите кътчета на Прародината ни“.
Много от учениците на „Аз Буки Веди“ успешно преминаха кандидат-студентската кампания и от тази учебна година ще следват в българските вузове.