Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Пореден Рожден Ден за Българският младежки клуб "Актив"

На 16 март 2010 г. Българският младежки клуб "Актив" (гр. Одеса, Украйна) ще отбележи поредния си рожден ден. По този повод ще бъде организирано българско парти в един от най-елитните нощни клубове в Украйна.
Българският младежки клуб „Актив” е създаден към

Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" през 2008. Инициативата за създаване на тази младежка организация бе породена от родолюбиви и амбициозни български младежи от Бесарабия. Основната насока на дейността на БМК „Актив” е работа с младите българи в Одеса и Одеска област, с цел развитие, запазване и популяризиране на българското самосъзнание, култура и бит. Това се постига чрез организиране на младежки срещи и културни мероприятия. Задачата на клуба е да съдейства на талантливите украински българи за изяви и възможности за реализация, а също така да бъде установена връзка между младите поколения на Украйна и България.
Сред първите реализирани проекти на БМК "Актив" е Информационният портал на българите в Украйна , който за пръв път събра основната информация за българите в Украйна. Традиционно четири пъти годишно клубът е организатор на български младежки срещи, в които участват младите българи от Одеска област.
През 2009 година бе създаден танцов състав "Лудо-Младо", който участва във фолклорни фестивали и конкурси, представяйки магията на българския танц. Днес това е единственният български танцов състав в гр. Одеса.
Членовете на клуба организираха изложбата на стари снимки "Българите в Бесарабия: Хроника на века", в която са събрани автентични снимки от българските села в Украйна. Най-старата снимка е от 1901 г. Изложбата бе показана в градовете Одеса и Болград, през тази година се планира да бъде показана и в България.
Съвместно с Когреса на българите в Украйна, БМК "Актив" създава български КВН - Бесарабска лига на КВН за Купата на КБУ (Клуб на Веселите и Находчивите - състезание, в което отбори, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки и други). Игрите предизвикаха огромен фурор в българските среди.
Освен тези, от БМК «Актив» се провеждат различни културни, развлекателни и образователни мероприятия: български партита, акции по засаждане на кестенови алеи съвместно с възпитанниците на българското неделно училище «Аз Буки Веди», презентации и изложби на млади художници, откриване на техни сайтове, концерти и полагане на цветя пред паметниците на български дейци, фолклорни фестивали от областен мащаб, пътувания към светите места за всеки българин – като място на погребението на Хан Кубрат, и много-много други
БМК "Актив" е отворен за сътрудничество с родолюбиви български организации в България и чужбина.
Всички проекти се реализират при любезното съдействие на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» в лицето на президента и Юрий Иванович Граматик.