Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...
"Магията на Рила планина" с Нестинарско шоу от "Нестия"

За поредна година Боровец събира любители на Рила планина и на празненствата на Народният събор „Магията на Рила планина“. Музика, народни занаяти и фолклор, кулинария и нестинарски танци са част от богатата програма, която посреща гостите на елитния курорт и правят пребиваването им в най-високата планина на Балканите още по-незабравимо.

Едно от най-големите събития в Боровец и региона през лятото по традиция събира на едно място музиканти, танцьори и изпълнители на българската народна музика, майстори занаятчии, билкари, художници, скулптори, гост изпълнители и любители на българските обичаи и традиции на 7 август (събота). Събрът се прелива на следващия ден с Празника на Рила планина - на 8 август.
Фестивалът започва с Базар на занаятите и с богата фолклорна програма, в която участва елитния местен състав „Самоков“ и певчески и танцови състави от региона. Гостите ще опитат от прочутия боб по Самоковски, приготвен по стара българска рецепта в „Юнашкия тиган“ на майстор Ангел Ангелов. Традиционна е вече възстановката, която изпълнява Клуб на любителите на старинно оръжие "Чакър войвода". След пукота на черешовото топче идва ред на нестинарските танци, организирани от „Нестия“, с които присъстващите ще се потопят не само в „Магията на Рила планина“, но и на духа, традициите и тайнството на автентичния български фолклор.

Ето и пълната програма:
07 август 2021 г., (Събота)

10:00 Базар на занаятите;
16:00 Официално откриване на събора;
Поздрав на всички гости от фолклорен ансамбъл "Самоков" към Читалище- паметник "Отец Паисий - 1859", ръководител Борислав Искрев
16:20 - 18:30 Празнична фулклорна програма с участието на певчески и танцови състави;
17:00 Боб по самоковски от големия тиган на Ангел Ангелов;
18:30 Възстановка в изпълнение на клуб на любителите на старинно оръжие "Чакър войвода" - град Самоков;
19:00 - 20:00 Празничен концерт с Ива Давидова и Екстра Нина;
22:00 Нестинарски танци с "Нестия"

08 август 2021г., (Неделя)
- Празник на Рила планина;
- Масово изкачване на връх Мусала, изходен пункт Кабинков лифт Ястребец;
- Базар на занаятите;
Фестивалът се организира съвместно със Съюза на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец и Община Самоков.
Всички прояви на фестивала ще се състоят пред хотел „Рила”, входът е свободен.
За всички посетители и гости на курорта за двойния празник, двупосочните билети за лифтовете в Боровец за туристи ще бъдат на промоционални цени на 7 и 8 август.
Възрастни: 14 лв. Деца: 7 лв.
Всеки ще има възможност да се разходи и докосне до магическата природа на Рила и чистия планински въздух, както и до красотата и непреходността на българския фолклор, занаяти и култура.
Тони Титянова