Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...
Фестивал на българската и руската песен и танц „Усмивка“

За първи път тази година на 12 юни в Софийския парк „Заимов“ ще се проведе Фестивал на българската и руската песен и танц „Усмивка“ от 12 до 14 часа. Идеята е на Съюз на българските журналисти, Съюз на българските творци и Дружество „Найден Геров“ на учените и специализирали в Русия и се осъществява с активната подкрепата на Дом за култура „Средец“ и Арт и фолклорен център „Нестия“.

В празника се включват възпитаници на 133 ЧСУ „Юрий Гагарин“, Хорът от Руски лицей „София“ и руска балетна школа „Галина Уланова“, Вокална школа „Евтерпани“ с ръководител Аня Краваева, именити български творци като известната българска цигуларка Йонна Стратева, лауреат е на международни конкурси, Минчо Събев, Белчо Христов, Елина Плетньова, млади музиканти и певци като Денис Вътов, Стефани Атанасова, Донна, Георги Богданов, Даян Русинов и Веселин Василев. Вокално инструментална група „Нестия“ с ръководител Георги Гецов и Нестия фолкгруп ще направят празника още по-запомнящ се с изпълненията на български народни песни и танци, като към тях ще се присъсединят и новите фолклорни дарования - Весела Порчева от формация „Гласовете на традицията“ и Виктор Томанов от формация „Светоглас“.
Гост на фестивала е популярният актьор и певец Георги Георгиев-Готи, извен с участията си в сериалите „София – ден и нощ“, „Стъклен дом“ и „Братя“, в холивудската продукция на Иван Ничев „Деца от восък“ с участието на Арманд Асанте и в италиянската продукция „Дон Мьони“, ще изпълни своята нова песен „Нейна“, дуета с руския рапър Езеха „Ти си тази“ и руските песни „Белы генераль“, „Двама с теб“, „Позови меня“ от репертоара на култовата банда „Любе“.
Идеята е фестивалът да стане ежегоден и той е посветен на Усмивката, която свързва хората и народите. 12 юни е един от най-младите руски празници - Денят на Русия. На 12 юни 1990 г. е одобрена декларация за суверенитет на Русия. Самият празник е създаден години по-късно - през 1994 г., когато президентът издава указ за предоставяне на статут национален празник. Официално празникът получава името Ден на Русия (12 юни) преди 19 години - през 2002 г.

Антоанета Титянова