Банер
Силата на талисманите

- Ролята на «Госпожа Удача» в живота ни

Колкото и да се опитваме в днешната "космическа ера" да омаловажим късмета в нашия живот, никога не сме убедени, че без шанс можем да успеем.

Например учените, който използват микротехнологията, за да изпращат изкуствени спътници в орбита, все още казват: "Е, направихме каквото можахме и сега не ни остава нищо друго освен да заключим пръсти за късмет и да се надяваме на най-доброто". Боби Робсън, благодарение на когото на световното първенство през 1990 г. футболният отбор на Англия постигна успех смята, че освен на него и играчите, заслугата е и на неговия "шал за късмет".
Независимо доколко вярваме в собствените си възможности, винаги отдаваме полагащата се почит на "Господин Късмет".

Неговите приумици могат да осуетят дори най-добре обмисленият план.
Едва ли има човек, който да няма талисман – четирилистни детелини, назарчета, конска подкова... Та дори и връзването на мартенички е вид талисман за здраве и щастие.
Повечето хора подсъзнателно вярват в силата на талисманите, в тяхната ефикасност. В резултат животът им да се развива по-добре, отколкото ако ги нямаше амулетите.
Мнозина са убедени, че талисманите ги пазят от лошия късмет, а това на свой ред води до засилване на тяхната увереност, което им позволява да се справят по-лесно с трудностите.

Отблъскващи амулети
Не всички амулети са красиви, а някои определено са нелицеприятни. Един френски текст от 18-и век съветва тези, които искат да спечелят, да носят в джоба си ленена кесия, съдържаща изсушена жаба и зъб на екзекутиран престъпник. По приятни заместители можели да бъдат четирилистната детелина или клонче от самодивско дърво /офика/.
Копърът се използва като амулет срещу вещици и е признат за идеално средство за успокояване на плачещи бебета.
За много хора сребърният долар или новото пени са талисмани за щастие. Един от най-популярните талисмани е кръстът. Често се изработват такива със специална кухина, съдържаща вода от Свещената земя или други реликви. Силата на предметите, които носят късмет, не винаги може да се обясни научно.

Четирилистната детелина
Тя носи щастие може би, защото в природата съществуват малко на брой такива растения сред хиляди други, които са с по три листа. Така намирането на една четирилистна детелина може да се сметне за късмет.
За да има находката най-голям ефект, детелината трябва да бъде откъсната в полунощ.

Конска подкова
Този предмет от дълго време се свързва с късмета. Английският адмирал Нелсън наредил да приковат конска подкова върху мачтата на неговия кораб.Няма логично обяснение, защо конската подкова трябва да е свързана с шанса. Въпреки това голям брой изследователи на фолклора са дали своите тълкования за тази традиция. Смята се, че формата на подковата символизира полумесеца на богинята на луната и утробата на праисторическата майка-богиня, носителка на добрата съдба и плодородието.

Странни амулети
В Мексико ръчнонаправените черепи се считат за мощни талисмани-носители на късмет. Съществуват много странни талисмани, като коркова тапа от шампанско, плюшена играчка, мидички. Смята се, че въгленът носи щастие. Ако намерите парченце въглен на улицата или камъче с дупка, то е носител на шанс.
За някои хора използването на определена писалка по време на изпит, ще им помогне да постигнат успех.
Будите с джобен размер са едни от най-популярните талисмани в света. Иконата е от предметите, които ще откриете не само в домовете на хората, но и в техните портфейли. Образът на свята личност се смята за свят. Някои вярват, че иконите предпазват от нещастията. Силата на иконата произлиза от свещеността на образа.
Може би никое обяснение би прозвучало абсолютно убедително. Но това е и главната причина да говорим за "суеверие", а не за "наука".