Банер
Талисманите на звездите

Всеки от нас има своите малки ритуали, вярвания и суеверия.

Не сте ли търсили четирилистна детелина? Някои носят камъче от специално място за късмет, други изпадат в ужас от опряната на стената стълба. Трети никога не стъпват върху шахта, а пети обличат късметлийката си дреха винаги преди важна среща.

Колкото и налудничави да са нашите действия понякога, те имат влияние върху събитията в нашия живот, защото ни карат да вярваме. А вярата, че си на прав път, че нещо ти помага и те крепи по пътя, прави чудеса.

Носим ли своите талисмани, ние сякаш ставаме защитени от несполуката, което ни прави и уверени в собствените си сили. Това от своя страна е 90% от изпълнението на поставената цел – останалите 10 са да го запомните!
Тази теория доказаха и германски психолози, които откриха, че талисманите наистина носят късмет.
Учените от университета на Кьолн направили експеримент с играчи на голф, като казали на половината, че им дават "късметлийска топка". Тази група вкарала с 35 % повече топки от останалите играчи. Резултатите заинтригуваха много поведенческите психолози, които твърдят, че това изследване дава нова информация за късмета.
Активирането на суеверие може наистина да подобри изпълнението. Само да ти кажат, че притежаваш нещо, което носи късмет, е достатъчно да се отрази на постиженията. Математиците отдавна са доказали ролята на случайността. Това обаче не пречи на много хора да вярват в обратното. 77 процента от анкетирана група хора признават, че са поне малко суеверни, а цели 42 процента - че са много или доста суеверни.
"Идеята, че ако носиш дадена дреха или произнесеш някакво словосъчетание, молитва, или носиш талисман, ще имаш късмет, е много примамлива, защото дава на хората илюзията, че те имат някакъв контрол върху бъдещи събития.”, обяснява Питър Тол от университета на Тексас.
“Истината е, че ние почти нямаме контрол върху най-важните събития в живота ни."
Много знаменитости обаче разчитат на талисман.
Камерън Диас оси една огърлица с убеждението, че тя помага срещу остаряване.
Джули Уотърс е признавала, че е носила въгленче за късмет в чантичката си.
Може би най-странно нещо за късмет прави актьорът от филма "Изкупление" Джеймс Макавой. Всеки месец той казва на първия срещнат човек "бял заек", защото баба му твърдяла, че това носи късмет.