Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Митове за котките

С какво ни очарова котката? Привлича ни неудържимо или ни плаши, но никога не ни остава безпристрастни. От древността се говори за нейните свръхспособности.

Обикновени котки няма. Те са изключително независими и са предпочитани за домашни любимци.

Умеят да ни карат да ги обожаваме или да ги ненавиждаме, без да полагат усилия за това. Доколко са верни легендите за изключителните им възможности?

Свещена за египтяните

В Древен Египет богинята на музиката, щастието и майчинството Басет е оприличавана с котка. Четириногото е смятано за свещено и божествено. Символизирало е плодовитостта, покровителствало е новородените, децата и дома. Котката е закриляна, хранена, глезена, балсамирана и мумифицирана. Дори неволното й убийство се е наказвало със смърт. Загубата на котка е било драма за всеки дом – слагали траур и стопаните си бръснели веждите.
Котката в тази епоха била изключително полезна. Пазела е нивите и домовете от гризачи и змии, които били напаст за населението.

Дяволско изчадие в Средновековието
С развитието на християнството в Европа котката била възприета като съюзник на Сатаната. Животното е преследвано и избивано наравно с еретиците и вещиците в периода от 1400 до 1680 г. Тогава се родили множество истории за дяволските деяния на котките, носещи нещастие. Ако самотна жена притежавала котка, веднага възниквало подозрение, че се занимава с вещерство. Писанката се превръща в изкупителна жертва за всички катастрофи по света. Заради страховете и суеверията на хората е жестоко избивана. Изгаряли четириногите на кладата заедно с вещиците и не само тогава. По време на пищни празници, котките били обект на зловещи мъчения.

Притежава шесто чувство
Безспорно е, че котката е надарена с вътрешна интуиция. Изгубена, тя е способна да намери пътя към дома си (котката е териториално животно – маркира и пази зоната си). За невероятните й способности се разказват чудни, но верни истории. Примерно, котка, отведена от собствениците в Шотландия, изминава 800 км, за да се върне в старата къща. Изследователите смятат, че тази способност се дължи на умението на котката да чувства промените на магнитното поле. Поради това тя е способна да предчувства земетресения, изригвания на вулканите и други природни катаклизми. През 1976 г. собствениците на котки в италианското селище Фриул забелязали, че домашните им любимци напуснали градчето 2 дни преди разрушително земетресение от 6 май. Дали става дума за шесто чувство или за супер развит слух и свръхчувствителност към вибрациите на земята, все още не е ясно.

Носи щастие и нещастие
Поверието, че ако котка ти мине път носи късмет или малшанс се шири и у нас. Черната писана още не може да се отърси от лошата си репутация. В доста региони на Франция тя символизира щастие, а раждането на черно котенце вкъщи е добра поличба. Смята се, че четириногото предпазва дома от лоши енергии, привлича към себе си негативното влияние и го изкарва извън дома. Незнайно защо жените на средиземноморските моряци считат, че котката ги предпазва от злини. За да имат късмет в улова, те оставяли върху дрехите на мъжете си котешки косъмчета. Ако някой намери бял косъм сред черната козина на животното, това му дава силна магическа енергия и голям шанс.
По света има различни вярвания, свързани с котки, независимо какви са – черни, бели, тигрови... Ето някои от тях: Ако приберете бездомно коте на райета у дома си, то ще ви донесе богатство. Вярва се, че ако бяла котка мине пред вас при пълнолуние, това е знак за голям късмет, дори за бъдеща сватба.

Има девет живота
Вярването е широко разпространено. Може би защото това жизнено, палаво и независимо животно има бурен живот? Котките умеят да излязат невредими и да се възстановят бързо след трудни изпитания. Честата им липса от дома и тяхното победоносно завръщане се е смятало като вид възраждане.
Но откъде идва схващането, че имат котката има не един, два, три, а девет живота? Обяснението търсим в Древен Египет, където числото девет затваря един магически цикъл. Това поверие, изпълнено със символика за египтяните, се възражда през XVII век, но в негативен план. Църквата е убедена, че една вещица е способна 9 пъти да се трансформира в котка. Оттук е и митът, че една котка може да се прероди 9 пъти.

Медиум
Мнозина свръзват котките с мъртвите. Смята се, че домашните ни любимци са способни да виждат духове на починали хора. Персоналът и лекарите в болницата за страдащи от Алцхаймер и Паркинсон в Род Исланд, в САЩ, забелязали, че когато някой пациент бил на прага на смъртта, котаракът Оскар лягал до него. Стоял до болния, докато не умре. Те описали 25 подобни случая в продължение на 3 години. Медиците се питали как котаракът предусещал винаги кой пациент ще умре? Д-р Дейвид Доза от медицинския център разказва за странните случаи в своята книга „ Котаракът-медиум Оскар“, издадена от „Прес дьо Шателе“. В България се шири друго поверие, че мъртвец не бива да бъде прескочен от котка, защото душата му ще остане да витае на Земята. Коренът на този мит още не е проследен във времето.