Банер
РАСТЕНИЯТА НА ЛУНАТА

Известно е, че Луната влияе на приливите и отливите в морето. Доказано е, че фазите на спътника на Земята въздействат и на течностите в растенията. В древността гърци и римляни следели внимателно пълнолунието и

лунните затъмнения, когато трябва да сеят или да прибират реколтата. Те знаели, че плодовете стават по-сладки и ароматни в периодите, когато Луната минава през съзвездията Овен, Лъв и Стрелец. Дори и сега стопаните се опасяват от червено-жълтата Луна през студените дни на месец април, защото тогава се поразяват кълновете. В перигея, когато Луната е най-близо до земята, растенията израстват на височина и стават хилави. При апогея, когато Луната е най-отдалечена от земята, растенията не растат, вехнат или се изкривяват. Наричат тези периоди "черни" и тогава не се сее.
За получаване на добри резултати най-добре се следи лунният календар още през пролетта както по отношение на подготовката на почвата, така и по отношение на сеенето. При възходящите фази на Луната се сеят семената на цветя и зеленчуци, засаждат се многогодишните растения и храсти, пикират се домати и се разсаждат разсадите на зеленчуците и едногодишните цветя. Третират се розите и плодните дръвчета срещу болести, засаждат се плодни дръвчета и храсти. Ако цветята се откъснат 2-3 дни преди пълнолуние, цветовете им ще траят по-дълго време, натопени във ваза.
Плодовете и зеленчуците са най-вкусни, когато са откъснати по време на низходящите фази на Луната. През тези периоди се подкастрят плодните дръвчета и храсти, режат се дърветата за огрев, събират се бобовите растения, ароматните подправки. Пак тогава се обработва почвата за ново засаждане, сеят се листните зеленчуци - салати, зеле и др.
Виктория Милчева