Банер
Плато Укок в Горен Алтай

През 1991 година на високопланинското плато Укок в Горен Алтай новосибирските археологи откриват уникално погребение. Намират прекрасно съхранената мумия на млада жена от знатен произход.

Тя е престояла над две и половина хиляди години във вечно замръзналата земя. Местнитежители, които от незапомнени времена почитали древните кургани, намиращи се из цялото загадъчно плато, били страшно уплашени от действията на археолозите. Учените, според тях, не трябвало да нарушават покоя на принцесата на Алтай - Кадън.
Учените не вярвали естествено в заклинанията и легендите . Те отнесли мумията на принцесата в Сибирското отделение на Руската академия на науките, но не могли да откарат останките от алтайската владетелка с въртолета, защото се повредил двигателя. Тя напуснала по земя своя курган и алтайци с ужас започнали да чакат нейното възмездие. След кратко време в Кош-Агачския район, където се намира разровения курган, запачнал внезапно намаление на "скота", последвали епидемии и стихийни бедствия. От тогава земята се разлюляла повече от 1000 пъти с сила на трусовете около 3 бала и над 350 земетресения.

Последното градче Джазатор е разположено на пет дена път с коне от тайнственото възвишение. Мъртвешката и мрачна безкрайна повърхност от тъмен пясък и се разтила до самия хоризонт. Хладният вятър и тегнещата тишина отблъскват човека и го карат да да си мисли, че това вмясто не е създадено за него.
Погледът се превлича от белоснежен връх, къйто единствено се огрява от слънчевите лъчи. Това е снежният връх, обгърнат от окултни тайни Табин-Богдо-Ола (Седемте свещени планини). Техните върхове се извисяват в небето и там се намира границата между Росия, Китай, Монголия и Казахстан. Като че ли тук духовете на природата крият много тайни от съвременното човечество. Неотдавна в Горен Алтай в китайската провинция Цзичжоу бе направена сневмероятна находка - металоконструкция на възраст 3 хиляди години пр.н.е. Учените предполагат, че това са останките на Чи Ю, която според лгендите е бил направен от плът, мед и желязо и е помощник на легендарния владетел Хуанди.
Първотите погребения на платото Укок са на тюркски войни, за което говорят насложените върху гробовете камъни. Могилите са разположени до върха Табин-Богдо-Ола. Камъните от които са направени насипите са покрити с червеникава ръждивина., изглеждаща като кръвДори конете отказват да се привда'e8жват напред, въпреки подканящите викове "Дий". животните спират и тогава единствения път до курганите, които са святи не само за Алтай, е пеша. С особено почитание се е ползвал този, в който е спала принцеса Кадън. По тези места не трябва да се разговаря, защото душите на избраните, пазят своите тел. Този който не е уверен в своите вътрешна сила е по-добре да остане долу при конете. Веднага се вижда разкопания курган.
Тук вятъра и атмосферата подтискат, дишането е трудно. След едночасов преход се стига до многокилометрова низина - царството на Кадън. Човек дълго стои преди да се реши да прекрачи незримата черта, която дели владението на принцесата със земния свят.
Най-южният курган е на празтревожената и разкопана принцеса. на Алтай. От нейното курган не е останала и следа. Виждат се погребални камери, късове лед и рауини. Като видиш това разграбено погребение, то обхваща чувство за срам. - грабители на светая светих.
Ако прочетем какво е било ще открием в докладите на учените. След като отворили кургана на Кадън пред тях се открил саркофаг с формата на египетските фараони. Капака бил със златно кокритие. До покойницата е имал черна постелка , покрита с писмени апликации от злато. Принцесата е лежала  като главата й е била поддложена на възглавница, облечена в дрехи от бяла коприна, обшита в златго и скъпоценни кавъми. В ръцете си държала ритуално сребърно огледало. Ръцете й от плещите били покрити с изящни татуировки, изобразяващи фантастични зверове и птици. Една трета от саркофага била постлана от постелка, направена от конски косъвм, коприна и кожа, украсена с множество фигурти от кост и жемчуга.
Легендите разказват, че принцеса Кадън е била върховна жрица на Горен Египет и по повеление свише е дошла да умре в свещеното седемгорие, в една от местностите с голяма сила, където стократно се увеличават възможностите на жреците и шаманите и душите лесно могат да се отправят на дълго стр'e0стване във времето и пространството. На платото Укок идвали да умрат тези, които и през своя живот са странствали по различни краища на света. Тук в 99 кургана опочиват телата на могъщи шамани, влъхви.
Въпросът за връщане на свещената мумия в Алтай е поставен на международно ниво. Учените държат на своето, че принцесата трябва да почива в манзолей, който трябва да бъде построен със средства от федералния бюджет.
Виктория Милчева