Банер
ВАРАНАСИ ГРАД ПЪТ КЪМ ОТВЪДНОТО

В централната част на Индия, в долината на река Ганг, е разположен митичният град Варанаси. Областта и градът се смятат за свещен район от висша степен, както е Мека - Планината на опрощението при мюсюлманите или Божи гроб в Ерусалим за християните.

Любопитното е, че градът е основан от преди 4 хиляди години и през всичкото това време е съществувал активно като град-светиня за индийците. Всеки друг град, колкото и велик да е, е имал време на разцвет и упадък, на други им се случват унищожения, набези, земетресения, наводнения, епидемии, пожари, премествали са се градове и селища на друго място. но този град е останал винаги жив през 40-те си века съществуване. Хиляди, неизброими са храмовете в този град-реликва, основани в древните векове, издигнати по-късно, престроени, изградени, издигнати наново. Тук се стичат от цяла Индия възрастни, болни, сакати хора, които искат да посрещнат смъртта точно на това място. по-заможните плащат за пребиваването си огромни суми, оставят скъпи дарове, за да се чувстват по-комфортно в прехода към смъртта.
Специалисти твърдят, че тук се концентрира особена космическа енергия, която е своеобразен "отвор" към небесните светове в духовен аспект, където душите намират по-лек път към отвъдното.
Виктория Милчева