Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Животните като терапевти

Защо да гледаме в дома си домашен любимец? Понякога възрастните отблъскват молбите на децата си да отглеждат животинче в къщата, под претекст че ще мърсят и апартаментът е тесен. Но те не се замислят, че контактът с животните може да бъде и много полезен.

Той приучва към доста полезни навици подрастващите, възпитава чувство на отговорност и човеколюбие, но има и позитивно въздействие върху неговото здраве. Доказано е, че децата от село, които живеят в непосредствен контакт с животни, боледуват доста по-рядко, а специализирани изследвания подчертават и конкретното въздействие на домашните любимци върху различни заболявания. Какво животно да си вземем у дома?
Специалистите твърдят, че любовта им има лечебна сила. В детските стоматологични кабинети понякога се слагат рибки, защото е установено, че действат успокояващо. Четириногият ви домашен любимец действа и като антидепресант. Нека обаче узнаем как въздейства върху нас всяко животно поотделно.

Кучето - психотерапевт
Големите кучета излъчват спокойствие и сигурност. Препоръчват ги като домашен любимец на хора с хиперактивен синдром, които подреждат хаоса в действията и мислите си. В САЩ е проведено изследване, което показва, че се удължава значително животът на пациентите, болни от инфаркт и ангина пекторис, ако имат до себе си домашно животно. В много медицински центрове в Америка се използват хрътки, които помагат на болните да победят страха си и да се справят с депресията.

Котката - лечителка
Наричат ги антидепресант с меки лапи. Те са идеални при психически кризи, помагат при самота и депресия, защото създават усещане за близост и топлина. Особено са подходящи за самотни хора и деца, които нямат другарчета и братче или сестриче, тъй като с мъркането и ласките им помагат да се преборят с душевните проблеми.

Рибите - антидепресанти
Погледът в аквариума помага при стрес. Немите приятели предотвратяват синдрома на самотата. Рибите се привързват към стопаните си, знаят точните си часове на хранене. Ето защо създават у човека усещането, че е очакван и необходим.

Морските свинчета - невролози
Миловидното животинче се опитомява много бързо. То помага за стабилизиране психиката на хронично болни хора - например при ревматизъм и ревматоиден артрит.

Конете - хипотерапия
За много хора с двигателни проблеми се препоръчва ездата. Терапията с коне (хипотерапията) помага при тежки душевни разстройства като шизофренията. Болници в Мюнхен използват коне за лечение на шизофрения.