Банер
Христо Станков: „Както творците, така и публиката след пандемията са зажаднели за стойностни културни събития“

Хореографът Христо Станков, директор и създател на Български арт и фолклорен център „Нестия”, има зад гърба си хиляди концерти и десетилетия прославя с формацията българския фолклор из целия свят. Неговата родолюбива дейност не свършва с танцовите изяви из България, защото Христо Станков организира годишно около 45 фолклорни фестивала. Целта на „Нестия“ е да съхрани и да популяризира уникалния и самобитен български фолклор.

Талантлив и деен творец, Христо Станков през 1991 г. създава фолклорен център „Нестия”, който тази година чества 30 юбилей. От 2003 г. е инициатор за сформирането на българска фолклорна асоциация. Фестивалът „Да запалим и съхраним огъня български“ е каузата, която прочутият хореограф Христо Станков широко пропагандира, вярвайки, че именно чрез родното изкуство и фолклор може да се запази българския дух и да се изгради привлекателен и атрактивен образ на България пред света.
Употребата на думата „огън” не е случайна, защото дори името на арт център „Нестия” идва от старотракийската дума за огън. Христо Станков твърди, че огънят е в душата и е вътре в нас. Задача на „Нестия“ е да пали огъня в децата, в младежите, в по-възрастните и да поддържа обичта към най-българското, към родния фолклор. От 2001 г. работи с известния народен певец Илия Луков и организират „Най- дългото хоро“, а впоследствие и „Най-масовия танц в света” през 2006 г. Христо Станков никога няма да забрави как 18 000 българи се хващат на хорото пред храм паметник Александър Невски, поставяйки не само национален, но и световен рекорд.
Творческият път на Христо Станков започва на 6 години в популярния детски ансамбъл – „Росна китка”, където дълги години е солист. Завършва хореографското училище в София, а след това Благоевградския университет със специалност „Хореографска педагогика”. Танцува в ансамбъл „Тракия” и участва във филма „Тракийска сватба“.

Всяка година организирате десетки фестивали с над 15 000 участници. Разкажете за тях?
- Фестивалите са целогодишни – започваме с цикъла „Зимна приказка”, след това са „Пролетните фестивали”, а през лятото провеждаме международните фестивали „Черноморска перла“ всяка седмица в няколко курорта. Най-грандиозни са фестивалите в Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър, които тази година бяха първите събития, които събраха огромна публика, зажаднялата за празнични прояви. Фестивалите в Слънчев бряг показват, че с фолклор и прекрасна народна музика може да се пребори алкохолния туризъм и да се привлича аудитория от всички възрастови групи. И 2021 г. всеки петък, събота и неделя през юли и август 2021г. ще провеждаме Нестия арт фестивали „Черноморски перли в Слънчев бряг 2021“. И тази година очакваме около 1000 участника от страната и чужбина и възторжена публика, която аплодира изпълненията и играе наравно с изпълнителите на сцената.
В периода 15-20 юни 2021г. се провежда Детски форум за световни изкуства „Черноморски перли Нестия 2021“, а в периода 23-30 август 2021г. е Световната среща на фолклора „Черноморски перли Нестия 2021“.

Кога бе първата ви среща с танца и фолклора и как това повлия на живота ви?
-От 53 години се занимавам с танцова дейност. От 6 години съм почнал да танцувам, от 1967 г. вече бях в най-елитния детски състав „Росна китка“. Над 35 000 деца, младежи,възрастни са минали през ръцете ми. Досега съм организирал 5 000 концерта, 800 фестивала с над 1 милион публика по приблизителни данни и никой не стои зад нас, направили сме всичко със собствени сили. В наши събития са участвали стотици хиляди участници. Имаме и разчитаме на съмишленици, спомоществователи, спонсори…
Благодарение на „Нестия“ тези хора членуват във фолклорно общество в България – много ансамбли, групи, ръководители от цялата страна. С тях желаем да поставим действащите основи на едно фолклорно общество, тъй като без култура и образование обществото загива.

Борите се за съхраняване на български фолклор. Как?
– Фестивалите, които организираме, са част от националната фестивална кампания „Да запазим и съхраним огъня български“, тъй като поставяме въпроса „Къде е мястото на българския фолклор и култура в обществото? Защо в последните 30 години е все на последно място?“ Никъде ги няма. Дадоха се помощи на туризма, на земеделци, на всеки, но не и на творците, които съхраняват и популяризират българския фолклор. Икономиката е важна, но без култура отива духът на българина…
От години се борим да се приеме закон за българския фолклор. Радеем в училищата и детските градини да има часове по българска народна музика и танци, да се изучават, да се спре непрофесионалната обработка на народното ни творчество. Изпуснахме поколенията в последните десетилетия.

Какво предстои?
-Събитията тази година и догодина преминават под мотото „30 години от създаването на Арт център „Нестия“. Въпреки Соvid изолацията Арт център „Нестия“ успя да подготви поредната национална фестивална кампания „Бъдност за талантите в България“, с която обикаляме България и издирваме талантливите деца на родината. В момента Арт и фолклорен център „Нестия“ провежда фестивалите под надслов „Да започнем и възвърнем вярата след пандемията“.
На 29 и 30 май 2021г./събота и неделя/ от 11:00ч. и от 17:00ч. в гр. София - парка Заимов, предстои Национална среща на талантите, в който участват групи, състави и изпълнители от цяла България, при спазване на противоепидимичните мерки и въпреки тях. Всички присъстващи ще могат да аплодират лауреатите и наградените от 2018, 2019, 2020, 2021 г. във фестивала-конкупс "Бъдност за талантите на България".
Летният туристически сезон откриваме с Празник „Щастливо детство“ на 1 юни 2021г. от 11:00ч. и от 17:00ч. в София - парка Заимов, в който ще участват групи, състави и изпълнители от цяла България,при спазване на противоепидимичните мерки и въпреки тях.
До края на септември Български арт и фолклорен център „Нестия“ кани всички любители на българските народни танци и песни на поредица от събития: Празници „Поздравяваме София“ на 17 септември в парка Заимов, фестивал „Нишавски хоровод“ на 19-20 септември
През септември е традиционния софийски фестивал „Вяра, надежда и любов в сърцето на София“ в парка Заимов, който тази година е свързан с юбилея на Христо Станков и носи названието „60 години живот с кауза“. Цялата година ще мине под този надслов и с честването на 30 години от създаването на Български фолклорен и Арт център „Нестия“.

Повече за останалите фестивали и предстоящи празници из страната можете да прочетете на https://www.facebook.com/ArtCentreNestiya
Антоанета ТИТЯНОВА