Банер
Велин Чаушев дари скулптура в родното си село

Изкуството се ражда не само в културните центрове и големите градове, но и в най-дивните и отдалечените кътчета на Родината, възпети в стародавни легенди. Велин Чаушев, който е известен със своята благотворителност, зарадва децата в родното си село, като дари една от своите скулптури в родното му село.

 Възпитаниците на детска градина “Щастливо детство” в село Старцево с директор Таня Бодурова бяха зарадвани от своя Санта Клаус, който както се знае от легендата по Никулден радва с подаръци послушните хлапета. Самоукият дърворезбар, автор на множество дървени пластики, сътворени с резачка, Велин Чаушев напълни с радост очите на децата и възпитателите на детската градина.
Старцево – най-старото село в Златоградския район и най-голямото в област Смолян, е познато от тракийско и римско време. Тогава оттук минавал римски път, а сега преминава международното шосе Златоград – Термес, което обяснява различната култура и бит на жителите му.
Въпреки че предпочита да живее там, където се е родил, славата на оригиналния творец Велин Чаушев се носи извън родното му място. Скулпторът с авангарден стил на творчество привлече вниманието към себе си с нестандартните си творби, направени с няколко нареза на резачката, които поеха от домашна му галерия към 20 български града. Познат е в страната и широкото си сърце и благотворителност. Той не спря да твори и след травма, която получи на Бенефиса си. Велин Чаушев освен скулптор е и наша футболна легенда от мъжкият отбор на Ивайловград. Той започва спортната си кариера на 14 години, благодарение на бързите си крака, а сега спортува, но с резачка в ръка. Дори и с гипс, той не спря всеки ден да твори. Една от дървените му пластики вече краси детската градина и малки и големи са щастливи с новата придобивка, която внася арт настроение в детския кът.
Виктория Милчева